Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsFaculteit Godgeleerdheid en GodsdienstwetenschapNieuwsarchief

Gratis online cursus over Religie en Conflict

Derde grote online cursus RUG start op 13 april
30 maart 2015

De eerste stap in het oplossen van een conflict, is de oorzaken van het conflict te doorgronden. Veel hedendaagse conflicten lijken hun oorsprong te hebben in religie, maar welke rol speelt religie precies in deze conflicten? De faculteit Godgeleerdheid en Godsdienstwetenschap van de Rijksuniversiteit Groningen biedt een gratis online cursus aan over Religie en Conflict . De cursus start op 13 april en is voor iedereen toegankelijk.

In deze cursus ga je kritisch kijken naar een van de meest urgente problemen van deze tijd: de verschillende rollen die religie speelt in conflictsituaties. Je leert hoe je een als religieus aangemerkt conflict kunt bestuderen in de bredere culturele en politieke context van het conflict. Uitgangspunt is dat religie afhankelijk van de situatie verschillende betekenissen heeft voor verschillende groepen mensen. De cursus wil laten zien dat religie niet onlosmakelijk verbonden is met geweld, noch slechts een excuus is in conflictsituaties voor het uitvechten van sociale dan wel economische verschillen of politieke geschillen.

Docenten

De cursus is gemaakt door drie excellente docenten van de faculteit Godgeleerdheid en Godsdienstwetenschap:

  • Dr. Erin Wilson is politicoloog en directeur van het Centre for Religion, Conflict and the Public Domain.
  • Dr. Marjo Buitelaar is antropoloog en universitair hoofddocent hedendaagse Islam.
  • Dr. Kim Knibbe is socioloog en coördinator van de masteropleiding Religion, Conflict and Globalisation.

De docenten stellen zichzelf en de cursus voor in deze trailer:

Opbouw cursus

De cursus duurt zes weken. De eerste twee weken bieden een theoretisch kader. In de derde week staat de vraag centraal waarom religieuze conflicten lijken te zijn toegenomen sinds het einde van de 20e eeuw. In de vierde week bestudeer je casestudies zoals de opkomst van IS en conflicten rondom abortus in de VS. In de vijfde week staat de rol van religie in het sluiten van vrede en toenadering centraal. In de laatste week schrijf je een paper over de rol van religie in een door jou gekozen conflict.

De cursus start op 13 april en is voor iedereen toegankelijk die in het onderwerp geïnteresseerd is, in binnen- en buitenland. Daarom wordt de cursus in het Engels gegeven. Deelnemers die de cursus voltooien krijgen een certificaat.

Massive Open Online Course

De Rijksuniversiteit Groningen wil kennis en innovatie inzetten voor een stabiele en duurzame samenleving. Daarom biedt de RUG gratis toegankelijke cursussen aan voor iedereen die geïnteresseerd is. Jong, oud, met of zonder diploma, in het binnen- of buitenland. De RUG deelt haar kennis met iedereen die de wereld  om zich heen beter wil begrijpen. Deze Massive Open Online Courses (MOOCs) biedt de universiteit aan sinds 2014 in samenwerking met het Britse FutureLearn . FutureLearn maakt deel uit van The Open University, een specialist op het gebied van online cursussen. De RUG is de eerste Nederlandse partner van FutureLearn.

De RUG biedt al twee MOOC’s aan, deze hebben samen zo’n 60.000 deelnemers getrokken:

Aanmelden

Je kunt je aanmelden via de website van FutureLearn: www.futurelearn.com/courses/religion-and-conflict.

Op 6 oktober 2015 start een tweede ronde van de cursus.

Laatst gewijzigd:02 oktober 2017 17:39
printView this page in: English

Meer nieuws