Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Faculty of Science and Engineering Promoties

The effect of butyrate on human macrophages

Immunomodulation and Epigenetic Regulation
Promotie:M. Jiang
Wanneer:27 juni 2025
Aanvang:09:00
Promotor:prof. dr. G. (Geert) van den Bogaart
Copromotor:F. (Frans ) Bianchi, PhD
Waar:Academiegebouw RUG
Faculteit:Science and Engineering
The effect of butyrate on human macrophages

Immunomodulerende en epigenetische effecten van butyraat op menselijke monocyt-afgeleide macrofagen.

Butyraat is een kortketenvetzuur dat door de darmflora wordt geproduceerd tijdens de fermentatie van voedingsvezels. De concentratie ervan varieert per lichaamsregio, met name in de darm. Butyraat speelt diverse biologische rollen, met name in immuunregulatie, vaak via epigenetische mechanismen zoals histonmodificatie.

Dit proefschrift Jiang Muwei onderzoekt de immunomodulerende en epigenetische effecten van butyraat op menselijke monocyt-afgeleide macrofagen. Muwei toont aan dat lage concentraties (0,1 mM) pro-inflammatoire cytokines onderdrukken via PPAR-γ-signalering en histonacetylering, terwijl hoge concentraties (10 mM) ontstekingen versterken en celdood induceren. Deze effecten zijn betrokken bij GPCR's, CD36 en SRC-kinasesignalering.

Jiang Muwei: 'We ontdekten ook dat butyraat globale histonacetylering veroorzaakt door butyrylering van histonacetyltransferase p300. Dit verstoort de interactie van het bromodomein met geacetyleerde histonen, waardoor de plaatsspecifieke regulatie wordt verstoord. Moleculaire dynamica-simulaties laten een verschuiving zien naar wijdverspreide, niet-specifieke acetylering, wat een nieuw epigenetisch mechanisme benadrukt.Bovendien hebben we onderzocht hoe extracellulaire pH de opname van butyraat beïnvloedt. Zure pH bevordert cellulaire toegang en intracellulaire verzuring, terwijl basische pH de acetylering van histonen versterkt. Deze resultaten suggereren dat pH de activiteit van butyraat moduleert.

Ten slotte onderzoeken we de dubbele rol van CD36 bij kanker. Het bevordert tumorgroei en immuunsuppressie via vetzuuropname, maar kan ook de antitumorimmuniteit versterken via CD8⁺ T-celactivering en antigeenpresentatie. De functie is afhankelijk van het ligand en de cellulaire context.Gezamenlijk benadrukken deze bevindingen de contextafhankelijke effecten van butyraat en CD36, en hun therapeutische potentieel bij ontstekingen, stofwisseling en kanker.'