Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Faculty of Science and Engineering Promoties

Exploring chirality in molecular motors and switches

Promotie:Dhr. M. (Maximilian) Fellert
Wanneer:28 april 2025
Aanvang:11:00
Promotors:prof. dr. B.L. (Ben L.) Feringa, prof. dr. S. (Sijbren) Otto
Waar:Academiegebouw RUG
Faculteit:Science and Engineering
Exploring chirality in molecular motors and switches

Kleine chemische aanpassing maakt moleculaire motor efficiënter

In zijn proefschrift onderzoekt Maximilian Fellert hoe kleine moleculaire machines en milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen kunnen worden ontworpen en verbeterd. Fellert richt zich op moleculaire motoren, kleine moleculen die gecontroleerd kunnen draaien wanneer ze worden blootgesteld aan licht of andere prikkels. Door nieuwe bouwstenen te ontwikkelen, worden eerdere uitdagingen overwonnen en kan de beweging van deze motoren beter worden gestuurd. Een belangrijke ontdekking is hoe kleine chemische aanpassingen de snelheid en richting van de motoren beïnvloeden, waardoor ze efficiënter worden.

Verder introduceert Fellert een slimme moleculaire schakelaar op basis van ferrocene, die kan reageren op licht, warmte en elektrische veranderingen. Deze technologie kan worden toegepast in vloeibare-kristalschermen (LCD's) en andere geavanceerde materialen.Naast moleculaire machines onderzoekt Fellert ook bio-gebaseerde oppervlakte-actieve stoffen (surfactanten), belangrijke ingrediënten in zepen en schoonmaakmiddelen. Door een duurzaam chemisch proces te gebruiken, ontwikkelt hij nieuwe surfactanten die zowel effectief als biologisch afbreekbaar zijn, wat een milieuvriendelijk alternatief biedt voor de industrie.

Dit onderzoek opent nieuwe mogelijkheden voor slimmere materialen en duurzame chemie, met toepassingen in technologie, gezondheidszorg en milieubescherming.

Maximilian Fellert voerde zijn onderzoek uit bij het Stratingh Institute for Chemistry, afdeling Synthetische Organische Chemie, met financiering van het European Research Council (EU - HORIZON2020). Hij vervolgt zijn loopbaan als scientific coordinator bij de University of Duisburg-Essen.