Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Faculty of Science and Engineering Promoties

Search for the permanent electric dipole moment of 129Xe

Promotie:Dhr. J.O. (Olivier) Grasdijk
Wanneer:19 oktober 2018
Aanvang:12:45
Promotor:prof. dr. K.H.K.J. (Klaus) Jungmann
Copromotor:L. Willmann, Dr
Waar:Academiegebouw RUG
Faculteit:Science and Engineering
Search for the permanent electric dipole moment of 129Xe

Op zoek naar nieuwe natuurkunde

Het doel van het MIXed experiment is een meting van het permanente elektrische dipoolmoment (EDM) van 129Xe (xenon). Observatie van een EDM met haalbare experimentele gevoeligheid zou ondubbelzinnig bewijs leveren voor natuurkunde buiten het standaardmodel. Daarnaast heeft het de potentie om een oplossing te bieden voor de schijnbare materie-antimaterie asymmetrie in het universum.

De EDM zoektocht vereist parallel homogene elektrische en magnetische velden. De magnetische veldsterkte wordt in het meetvolume gemeten via de frequentie van zogeheten 3He precessie fen de homogeniteit via de 3He polarisatie verval. Experimenten tot nu toe creëerden een elektrisch veld door een elektrisch potentiaalverschil tussen twee elektroden aan te leggen. Olivier Grasdijk heeft een nieuwe elektro-optische veldsensor ontwikkeld die zorgt voor meting van statische elektrische velden gedurende uren. De sensor maakt gebruik van een niet-lineair optisch kristal, voor niet-invasieve meting van het elektrisch veld in situ in real-time.

Uit een serie metingen van elk enkele uren lang is een voorlopige waarde voor het EDM geëxtraheerd, die de vorige beste waarde in een korte meettijd al enigszins verbetert.

Het promotieonderzoek van Olivier Grasdijk vond plaats bij de afdeling Fundamental Interactions and Symmetries van het Van Swinderen Institute, met financiering door stichting FOM (nu NWO). Hij werkt inmiddels als postdoc aan de Yale University, VS.