Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

Feringa Building gaat de hoogte in

Laboratoriuminrichter Wesemann aan boord en aangepaste planning
25 september 2020

Wie voor de zomervakantie langs het bouwproject Feringa Building van de Rijksuniversiteit Groningen op Zernike liep, zag alleen nog maar bodemwerkzaamheden in uitvoering. Inmiddels steken de eerste staalconstructies en constructieve wanden van het nieuwe universiteitsgebouw boven het maaiveld uit. Verder is het Duitse bedrijf Wesemann aan het bouwteam toegevoegd om de laboratoria in te richten. Bouwfase 1 van Feringa Building is medio 2019 gestart en verloopt voorspoedig. Wel is in overleg met de aannemende partijen een aanpassing van de eerder afgegeven bouwplanning van circa 6 maanden overeengekomen. Ingebruikname van de eerste fase is medio 2022. Zie de toelichting verderop. De bouw is online te volgen via een webcam.

Na afronding van de ruim 2.000 funderingspalen van de Feringa Building begin 2020, is het afgelopen half jaar hard gewerkt aan onder meer de inrit van de fietsenkelder, de grote collegezaal, de vloeren van de cleanrooms en het maken van diverse seismische poeren en wanden. Inmiddels komen de eerste staalconstructies en constructieve wanden van de Feringa Building boven het maaiveld uit.

Labinrichting

Het inrichten van de laboratoria voor de Feringa Building is door de RUG gegund aan het Duitse bedrijf Wesemann. Met zo’n 3 km aan labtafels, 3.500 gastappunten, 450 zuurkasten, 35 laserlabs (klasse 3B en 4) en 9 klimaat- en koudekamers heeft Wesemann een flinke rol in de afbouwfase van het nieuwe universiteitsgebouw. Naast de kwaliteit van de labinrichting is ook de flexibiliteit van de ruimtelijke indeling belangrijk geweest in de aanbesteding, omdat onderzoek steeds sneller verandert.

Wesemann is geen onbekende bij de RUG; eerder hebben zij ook de labinrichting bij de Energy Academy Europe succesvol afgerond en zijn ze betrokken bij de huidige uitbreiding van de labvoorzieningen in de Linnaeusborg.

Ze nemen plaats in het bouwteam naast bouwkundig aannemer Ballast Nedam en De Groot-Lammerink Installatiecombinatie B.V. In het najaar volgt nog een laatste aanbesteding waarmee opdracht wordt gegeven tot de realisatie van de cleanrooms.

Aangepaste bouwplanning

Ondanks de huidige coronamaatregelen verloopt de eerste bouwfase tot nu toe voorspoedig, maar de onderlinge afstemming, inzet van bouwpersoneel en leveringen van materialen wordt soms wel bemoeilijkt. “Zeker in de afbouwfase verwachten we dat voor de inzet van het vele bouwpersoneel in een binnenruimte een langere doorlooptijd nodig is,” vertelt Martin Kranenborg, projectleider namens de universiteit. “Daarnaast zien we dat voor een complex bouwproject zoals Feringa Building meer coördinatietijd tussen alle betrokken partijen nodig is dan aanvankelijk was voorzien.” Dit heeft geleid tot een verschuiving van de ingebruikname van Fase 1 met circa 6 maanden. Ingebruikname van de eerste drie bouwdelen (D-E-F) ligt nu medio 2022. “Samen met alle betrokken partijen stellen we alles in het werk om een verschuiving voor het project als geheel zo minimaal mogelijk te houden,” vervolgt Kranenborg. “Onze focus blijft daarbij uiteraard gericht op zorgvuldigheid en kwaliteit.”

Hoe zit het met de bouwfases?
Locatie en fasering nieuwbouw Feringa Building
Locatie en fasering nieuwbouw Feringa Building

Eerst wordt medio 2022 bouwfase 1 (bouwdelen D-E-F) gebruiksklaar opgeleverd voor inhuizing van onder meer medewerkers in de gebouwen 5117 en 5118 van Nijenborgh 4 (overeenkomstig met het initiële schuifplan). Vervolgens kunnen die twee gebouwen worden gesloopt om fase 2 te realiseren.

Gedurende de eerste fase is gestart met de opvolgende bouwdelen B-C (fase 1B). Dit deel kan pas in gebruik worden genomen wanneer ook de installaties uit fase 2 zijn gerealiseerd. Om fase 2 (bouwdeel A) te kunnen realiseren, is sloop van gebouw 5118 noodzakelijk.

Details over de verhuisplanning volgen later.

Over de Feringa Building

De Feringa Building is ontworpen als drie geschakelde V-vormen. Over de hele voorzijde loopt langs de glazen gevel een aantrekkelijke brede looproute die alle vleugels met elkaar verbindt en tegelijkertijd uitzicht biedt over de campus. Het gebouw wordt maar liefst 260 meter lang, 63 meter breed en vijf verdiepingen hoog.

Naamgever en scheikundige prof. dr. Ben Feringa verricht zijn Nobelprijswinnend onderzoek in het huidige Nijenborgh 4, dat in fases plaats gaat maken voor de Feringa Building.
Met de Feringa Building, 'home to Nobel Prize winners', onderschrijft de RUG haar ambities om ook in de toekomst een bijdrage te leveren aan belangrijke internationale onderzoeksgebieden zoals chemical engineering, nanotechnologie, material research en astronomie.

Feiten en cijfers Feringa Building

  • 64.000 m2 BVO
  • 260 meter lang, 63 meter breed, vijf verdiepingen
  • collegezaal met 420 plekken
  • restaurant met 250 plekken
  • ca. 300 laboratoriaruimten
  • 3 kilometer aan labtafels
  • 450 zuurkasten
  • 35 laser labs
  • 900 m2 zonnepanelen
  • aardgasvrij

De bouw is ook online te volgen via een webcam op de bouwplaats. Kijk voor meer informatie op www.rug.nl/groundbreakingwork.

Laatst gewijzigd:11 april 2024 10:16
View this page in: English

Meer nieuws

  • 16 april 2024

    RUG ondertekent Barcelona Declaration on Open Research Information

    De Rijksuniversiteit Groningen heeft de Barcelona Declaration on Open Research Information (Verklaring Open Onderzoeksinformatie) officieel ondertekend. Dit wordt gezien als een grote stap richting verantwoordelijke onderzoeksbeoordeling en open...

  • 02 april 2024

    Vliegen op houtstof

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...

  • 18 maart 2024

    VentureLab North helpt onderzoekers op weg naar succesvolle startups

    Het is menig onderzoeker al overkomen. Tijdens het werken vraag je je opeens af: zou dit niet ontzettend nuttig zijn voor de mensen buiten mijn onderzoeksveld? Er zijn allerlei manieren om onderzoeksinzichten te verspreiden. Denk bijvoorbeeld aan...