Promotie Jan Koch: Utterly disgusting! How the experience of disgust can both prevent and stimulate societal change
Promotie: | Dhr. J.A. (Jan) Koch |
Wanneer: | 21 oktober 2021 |
Aanvang: | 16:15 |
Promotor: | prof. dr. ir. K. (Koert) van Ittersum |
Copromotor: | dr. J.W. (Jan Willem) Bolderdijk |
Waar: | Academiegebouw RUG |
Faculteit: | Economie en Bedrijfskunde |
Proefschrift: |

Walging oproepende plaatjes kunnen helpen onze vleesconsumptie te verminderen.
Jan Koch onderzocht waarom consumenten het zo moeilijk vinden hun vleesconsumptie te verminderen, bijvoorbeeld door duurzame alternatieven te proberen. Hij bestudeerde de rol van walging bij gedragsveranderingen en stelt dat walging tegelijkertijd een barrière en mogelijke sleutel kan zijn naar een duurzamere leefstijl.
Allereerst toont Koch aan dat walging een reden kan zijn waarom consumenten duurzame voedselalternatieven, zoals insecten of kweekvlees, afwijzen. Hij concludeert dat de walging die consumenten ervaren rondom alternatieven niet enkel een gevolg is van de eigenschappen van het voedsel, zoals smaak of textuur, maar ook van perceptie: consumenten ervaren meer walging naarmate het voedsel meer afwijkt van wat consumenten hebben geïnternaliseerd als de norm. Als duurzame voedselalternatieven als normaler zouden worden beschouwd, zouden consumenten minder walgen van deze voedingsmiddelen en ze dus sneller accepteren.
Daarnaast laat Koch zien dat walging mensen ook kan motiveren om te stoppen met niet duurzaam gedrag. Afbeeldingen die walging oproepen op verpakkingen kunnen consumenten bijvoorbeeld stimuleren om hun vleesconsumptie te verminderen. Zijn onderzoek levert geen ondersteuning voor eerder geuite zorgen dat het gebruik van walging in waarschuwingen leidt tot stigmatisering van de doelgroep.
Laatst gewijzigd: | 25 januari 2023 15:48 |
Meer nieuws
-
23 juni 2025
‘Onderwijs staat centraal in mijn loopbaan’ - hoe het Erkennen & Waarderen-programma ruimte geeft aan onderwijstalent
Voor Evelien Croonen, Universitair Docent aan de Faculteit Economie en Bedrijfskunde, betekent het landelijke programma Erkennen & Waarderen een belangrijke verschuiving. Niet alleen onderzoek telt mee voor een loopbaanstap, ook onderwijskwaliteit...
-
20 mei 2025
Van oesterzwam tot overall
Een shirt van schimmels - of preciezer gezegd van mycelium textiel. Het zou een goede stap kunnen zijn richting een duurzamere mode-industrie. Tenminste: als het materiaal zó ontwikkeld kan worden dat het goed bruikbaar is voor kleding én...
-
08 mei 2025
6 miljoen euro voor grootschalig noordelijk project voor duurzame gezondheidszorg: Care2Change
Care2Change. Een groot consortium met zo'n beetje alle noordelijke ziekenhuizen, lokale overheden, kennisinstellingen zoals de Rijksuniversiteit Groningen en de Hanzehogeschool en een aantal zorgbedrijven gaat samenwerken in een project over duurzame...