Skip to ContentSkip to Navigation
Onderwijs University of Groningen Summer Schools

Creating a Climate for Change

voor docenten & beleidsmakers
studenten groep van 2019

Meld je aan voor onze summer school over duurzaam onderwijs!

Ben jij docent of beleidsmaker in het MBO, HBO en WO? En zou je het interessant vinden om aan casussen te werken die te maken hebben met duurzaamheid in het onderwijs? Schrijf je dan in voor de summer school Creating a Climate for Change in april 2022.

In de vorige editie werkten docenten en beleidsmakers aan hun eigen ideeën en uitdagingen rondom duurzaam onderwijs. Aan het einde van de Summer School hadden deelnemers een concreet plan en een duidelijke visie opgesteld, en konden ze in de praktijk met nieuwe ideeën en kennis aan de slag.

Om een idee te geven van de thema's die naar voren komen tijdens summer school:

SDG 4
  • Duurzaam onderwijs definiëren en meetbaar maken
  • Duurzaamheid een plaats geven in vakken en opleidingen
  • Inter- en transdisciplinaire lesmethodes in duurzaamheid toepassen
  • Community-building en sterke netwerken bouwen
  • Van denken naar actie en doen
  • Veranderingen in het hoger onderwijs m.b.t. duurzaamheidsdoelstellingen
Praktische informatie

Data 12 - 14 april 2022
Programma

Maandag 11 april: 16.00 welkom and diner (optioneel)
Dinsdag 12 april: 9.00 tot 14.00
Woensdag 13 april: 9.00 tot 14.00
Donderdag 14 april: 12.00 tot 17.00 (met een borrel na)

Kosten

€200, inclusief lunches, koffie en een borrel

Niveau

Beleidsmakers en docenten van Universiteiten, HBO- en MBO instellingen

Locatie Groningen
Academisch coördinatoren

Faculteit Rechtsgeleerdheid, dr. Lorenzo Squintani
Campus Fryslan, dr. Berfu Unal
University College, dr. Wander Jager
Green Office, Marijke Nieborg, Irene Maltagliati, Francine Nijp

Contact

Marijke Nieborg (coördinator/project manager) & Eline Bolt, student-assistent: ccfc@rug.nl

Deelname-eisen

Deze summer school is ontworpen voor beleidsmakers en docenten in het hoger onderwijs.

De summer school is tweetalig, we verwachten van deelnemers dat ze zowel Nederlands als Engels goed kunnen verstaan en een van twee kunnen spreken.

Sprekers

Sietske Vissers, MSc

Sietske Vissers, MSc, is onderwijsadviseur bij het Studenten Service Centrum (SSC) van de RUG, gespecialiseerd in inclusief onderwijs en universeel onderwijsontwerp. In een universiteit waar diversiteit de norm is, zijn creativiteit, nieuwsgierigheid en focus de belangrijkste instrumenten om mee te werken. Daarnaast is Sietske een PhD-student met een onderzoeksfocus op Universal Design for Learning en toegankelijk onderwijs voor mensen met overgevoeligheid in interpersoonlijke relaties.


Wander Jager

Wander Jager (1962) is een sociaal wetenschapper met een brede interdisciplinaire interesse in complexe maatschappelijke fenomenen, en de transitie naar een duurzame maatschappij. Sinds de jaren 90 doet hij onderzoek naar micro-macro interacties in verschillende sociale systemen, een thema geïnspireerd op het werk van John Holland over chaos en zelf-organisatie. Zijn PhD scriptie ‘Modelling Consumer Behaviour’ integreerde belangrijke gedragstheorieën in een computersimulatie van het gedrag van de mens. Een belangrijk thema in zijn werk is het bestuderen van menselijk gedrag in de milieu context. Zodanig heeft hij speciale uitgaven georganiseerd over The Human Actor in Ecological-Economic (Ecological Economics - 2001) en Social Simulation in Environmental Psychology (Journal of Environmental Psychology, 2017). Het formaliseren van gedragstheorie en empirische data in simulaties wordt momenteel gebruikt in het Horizon 2020 project SMARTEES in sociale innovatie in de energiesector. Andere toepassingen adresseren migratie en acculturatie, de dynamica van meningen (in covid), zwerfafval en socio-ecologische dynamica. In het EU Erasmus programma werkt hij aan ACTISS in het ontwikkelen van online cursussen over sociale berekeningen. Ook heeft hij in 2009 het Groninger Centrum voor Sociale Complexiteit opgericht aan de University College Groningen.


Berfu Ünal

Dr. A. Berfu Ünal is Assistent Professor Sociale Psychologie op de Campus Fryslan van de RUG. Haar onderzoek richt zich op de sociale en cognitieve processen achter besluitvorming en menselijk gedrag. Ze onderzoekt met name hoe individuele, sociale en contextuele factoren op elkaar inwerken om gedrag, prestaties en denken te beïnvloeden. Ze past deze expertise met name toe op blijvende maatschappelijke uitdagingen in het licht van duurzame ontwikkeling, zoals het faciliteren van milieubewust gedrag (met name recycling, afvalscheiding, vermindering van het autogebruik en vermindering van het energieverbruik van huishoudens), invoering van duurzame innovaties en aanvaardbaarheid van milieubeleid. In haar onderzoek werkt ze samen met experts uit andere disciplines en praktijkmensen om unieke benaderingen te ontwikkelen om duurzaam gedrag te stimuleren.


Prof. dr. Lorenzo Squintani

Prof. Dr Lorenzo Squintani is Professor in Energierecht aan Rijksuniversiteit Groningen. Ook is hij de oprichter en lid van het bestuur van het Like!Me Living Lab, die de effectiviteit van burgerparticipatie in energie- en milieuzaken bestudeert (link). Hiernaast is hij oprichter en lid van het bestuur van het Europese Milieurecht Forum, hoofdredacteur van de ‘Journal for European Environmental and Planning Law (JEEPL) en redacteur van de EELF boeken serie. Zijn interesses in onderzoek en het onderwijs omvatten EU milieu-, energie-, en klimaat recht. Prof. Squintani heeft verschillende publicaties op zijn naam in het veld van EU recht. Ook adviseert hij regelmatig Nederlandse, EU of internationale organisaties over EU milieu, energie en klimaat kwesties.

Leerresultaten

Na de summer school heb je geleerd om:

  • Inzicht te krijgen in de uitdagingen die er zijn wat betreft duurzaamheid in het hoger onderwijs
  • Te discussiëren over integraal duurzaamheidsbeleid
  • Aan casussen te werken in een multidisciplinair team
  • Theorieën toe te passen in het ontwerpen van effectieve strategieën om duurzaamheidskwesties te adresseren
  • Een idee te presenteren aan een breed publiek

Studielast

  • Voorbereiding: 8 uur
  • Lezingen: 4 uur
  • Presentaties: 1 uur
  • Contact uren: 15 uur

Deelnemers krijgen een certificaat van aanwezigheid na deelname van alle onderdelen van de summer school.

Aanmelden

De deadline voor aanmelding was 27 maart 2022, we accepteren geen nieuwe registraties meer.

Deze summer school is een initiatief van de Green Office, afdeling duurzaamheid, van de Rijksuniversiteit Groningen.

Laatst gewijzigd:06 april 2022 14:08
View this page in: English