Skip to ContentSkip to Navigation
OnderwijsStudievoorlichtingMeer keuzeactiviteitenScholierenacademieKinderuniversiteit

Kinderuniversiteit

De Kinderuniversiteit organiseert een aantal keer per jaar een les speciaal voor kinderen van de basisschool. Elke keer komen er honderden kinderen op bezoek. Dit evenement zorgt ervoor dat kinderen in het basisonderwijs kennis leren maken met en enthousiast gemaakt worden voor wetenschappelijke activiteiten. De Kinderuniversiteit is in principe geschikt voor de groepen 7 en 8 van de basisschool. Voor schooljaar 2017-2018 staan de volgende activiteiten gepland:

Wanneer Wat
24, 25 en 26 augustus 2018 Kinderuniversiteit op Noorderzon
10 december 2018 Minicollegetour 'Waarom duurt saai altijd zo lang?'

Minicollegetour 'Waarom zijn je armen anders dan je benen?'

Op dinsdag 9 mei legde universitair docent Riemer Vegter van bewegingswetenschappen zo'n 150 leerlingen uit wat het verschil is tussen je armen en je benen. Ook vertelde hij de kinderen dat je armen en benen het niet altijd doen. Soms krijgen mensen door een ongeluk of ziekte een dwarslaesie. Dat wil zeggen dat de zenuwen in het ruggenmerg onderbroken worden, waardoor er geen signalen tussen je hoofd en je benen meer kunnen worden verstuurd. Als dit gebeurt heb je nog wel benen, maar kun je die niet meer gebruiken en je kunt ook niet meer voelen wat ermee gebeurd. Riemer legde uit dat sommige mensen last krijgen van hun armen door het zitten in een rolstoel, en dat hij onderzoekt hoe hij dat beter kan maken. Een aantal kinderen mocht zelf ervaren hoe het is om in een rolstoel te zitten en natuurlijk was er aan het einde volop kans voor de kinderen om vragen te stellen.

Universitair docent Riemer Vegter vertelt kinderen over rolstoelgebruik
Universitair docent Riemer Vegter vertelt kinderen over rolstoelgebruik

Minicollegetour 'Verliefdheid''

Hoe komt het dat je kriebels in je buik hebt als je verliefd bent? Hebben we vlinders in de buik of in ons hoofd? Op dinsdag 14 februari, oftewel Valentijnsdag vond in het Groninger Forum de Minicollegetour ‘Verliefdheid’ plaats. Waarom word je verliefd? Waarom gedragen verliefde mensen zich soms zo raar? Hoe komt het dat je sommige mensen leuker vindt dan de andere? Professor Gert ter Horst, hersenonderzoeker bij de RUG, gaf in een college speciaal voor basisschoolleerlingen (groep 7 en 8) antwoord op deze en vele andere vragen.

Prof. Dr. Gert ter Horst geeft de kinderen college over verliefdheid
Prof. Dr. Gert ter Horst geeft de kinderen college over verliefdheid

Vorige edities

In de afgelopen jaren ging het onder andere over de maan, geld, bloedvaten en zelfs André Kuipers gaf tweemaal een college. Wil je meer weten over de lessen van de afgelopen jaren? Kijk dan in de lijst aan de linkerkant.

Laatst gewijzigd:21 augustus 2018 09:36
printView this page in: English