Skip to ContentSkip to Navigation
OnderwijsStudievoorlichtingMeer keuzeactiviteitenScholierenacademie
Header image Blog: Dit is wetenschap

Kickboksen voor meer weerbaarheid

Datum:21 november 2017
Kickboksen voor meer weerbaarheid
Kickboksen voor meer weerbaarheid

Onderzoek doen naar kickboksende mensen met een stoornis in het psychosespectrum. Huh? Klinkt vreemd, maar toch is dit precies waar Bertine de Vries en Elise Stouwe mee bezig zijn.

De deelnemers aan dit onderzoek zijn zoals gezegd mensen met een stoornis in het psychosespectrum. Wat deze mensen gemeen hebben, is dat ze lijden aan hallucinaties (dat je dingen hoort, ziet, voelt, ruikt of proeft die er eigenlijk niet zijn) en/of wanen (een (vaak onrealistische) overtuiging die botst met de overtuigingen van anderen). Uit onderzoek blijkt dat deze mensen een verhoogd risico hebben om slachtoffer te worden van geweld. Dit kan een grote invloed hebben op het leven van deze mensen en brengt ook nog eens hoge (maatschappelijke) kosten met zich mee. Bertine en Elise willen onderzoeken of  een psychomotorische training met kickboksoefeningen mensen hier weerbaarder tegen kan maken. Dus: kunnen zij door te kickboksen beter omgaan met dreigende situaties?

In de kickboksgroep leren de deelnemers alle basistechnieken van kickboksen. Naast kickboksen leren mensen andere dingen om weerbaarheid te vergroten. Bijvoorbeeld herkennen van dreiging,  omgaan met agressie, grenzen aangeven  en voor jezelf opkomen. In totaal zijn er 20 trainingen die worden gegeven door een therapeut en een ervaringsdeskundige. Bertine en Elise denken dat de trainingen helpen om de deelnemers meer zelfvertrouwen te geven en ze sterker in hun schoenen te laten staan. Ook hopen ze dat mensen na de training doorgaan met kickboksen of een andere sport.

Een extra onderdeel van het onderzoek is dat deelnemers ervoor kunnen kiezen mee te doen aan het MRI-deel van het onderzoek.  De hersenactiviteit van de deelnemers wordt dan voorafgaand en na afloop van de trainingen gemeten. Zal kickbokstraining ook invloed hebben op de hersenactiviteit?

Wat werkt?

Vooraf aan de trainingen worden er verschillende vragenlijsten afgenomen. Na de trainingen worden deze weer afgenomen om te kijken of er verschillen zijn.

Zo willen Bertine en Elise kijken of deelnemers meer zelfvertrouwen hebben gekregen en of ze beter om kunnen gaan met dreigende situaties. Op lange termijn kan er worden gekeken of het inderdaad zo is dat de deelnemers minder vaak slachtoffer van geweld zijn geweest.

Ook kan er worden gekeken of er verschil is tussen de kickboksgroep  en een controlegroep. In deze groep (de befriendingroep) krijgen mensen ook trainingen, maar hierin staat gezelligheid en sociaal contact centraal. Bertine en Elise verwachten dat allebei de trainingen een positief effect zullen hebben op de deelnemers, maar dat de kickbokstraining het meest helpt.

Op dit moment is het onderzoek nog in volle gang. Dit betekent dat we nog in spanning moeten afwachten wat de uitkomsten zullen zijn! In 2018 worden de eerste resultaten verwacht.

Reacties

Reacties laden...