Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

Cerebral oxygenation in newborn infants at risk

07 november 2012

Promotie: mw. E.A. Verhagen, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Cerebral oxygenation in newborn infants at risk

Promotor(s): prof.dr. A.F. Bos

Faculteit: Medische Wetenschappen

Roken tijdens zwangerschap beïnvloedt hersenontwikkeling baby

Een verminderd zuurstofgehalte in de hersenen van te vroeg geboren baby’s kan hersenschade tot gevolg hebben. Elise Verhagen onderzocht het zuurstofgehalte in de hersenen van te vroeg geboren baby’s en de precieze gevolgen ervan. De gebruikte onderzoeksmethode, near-infrared spectroscopy (NIRS), lijkt een bruikbare methode te zijn om een verstoorde zuurstofvoorziening in de hersenen van te vroeg geboren baby’s vast te stellen.

Verhagen vond nieuwe aanwijzingen dat roken tijdens de zwangerschap slecht is voor de zuurstofvoorziening van de hersenen van de pasgeboren baby. Daarmee biedt het onderzoek een nieuwe, extra reden om vrouwen dringend te adviseren te stoppen met roken voor zij zwanger raken, of in ieder geval direct te stoppen met roken zodra ze weten dat ze zwanger zijn.

Roken tijdens de zwangerschap leidt tot een hogere zuurstofextractie in de hersenen bij te vroeg geboren baby’s in de eerste dagen na de geboorte, zo stelt Verhagen vast. Een hogere zuurstofextractie kan een aanwijzing zijn van een te lage bloeddoorstroming van de hersenen.

De promovenda concludeert tevens dat het zuurstofgehalte in de hersenen tijdens de eerste dagen na de geboorte bij te vroeg geboren baby’s is geassocieerd met de neurologische ontwikkeling op 2- tot 3-jarige leeftijd. Relatief hoge en lage waarden zijn gerelateerd aan een slechtere cognitie. Een hoge zuurstofextractie is gerelateerd aan een slechtere motorische uitkomst.

Elise Verhagen (Gouda, 1984) studeerde Geneeskunde te Groningen. Ze verrichtte haar onderzoek aan de afdeling Neonatologie van het Beatrix Kinderziekenhuis van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en binnen onderzoeksschool BCN. Zij gaat werken als ANIOS (arts-assistent niet in opleiding tot specialist) in het Reinier de Graaf Gasthuis in Delft.

Contact: via de persvoorlichters van het UMCG, tel. 050-361 2200, e-mail: communicatie@umcg.nl

Laatst gewijzigd:13 maart 2020 00:59
View this page in: English

Meer nieuws

  • 27 augustus 2024

    UMCG gaat onderzoeksfaciliteiten beschikbaar stellen voor geneesmiddelenontwikkeling

    Om de beschikbaarheid en effectiviteit van geneesmiddelen in Nederland te verbeteren gaat het UMCG het bedrijf G² Solutions opzetten. Dit bedrijf moet ervoor gaan zorgen dat belangrijke technologische ontwikkelingen op het gebied van DNA sequencing...

  • 17 juli 2024

    Veni-beurzen voor tien onderzoekers

    Aan tien onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen en het UMCG is een Veni-beurs van maximaal 320.000 euro toegekend. De Veni-beurzen worden jaarlijks toegekend door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk onderzoek (NWO) en zijn...

  • 16 juli 2024

    Geneeskunde nog altijd gestoeld op de man

    Aranka Ballering onderzocht het ziektetraject dat mensen met veelvoorkomende klachten afleggen. Een van de opvallendste uitkomsten: vrouwen doorlopen gemiddeld een ander en minder uitgebreid traject dan mannen.