App confronteert inwoners Leeuwarden met afvalscheiding

Inwoners van de gemeente Leeuwarden kunnen sinds januari 2022 hun hoeveelheid restafval bijhouden en vergelijken via de Omrin Afval app: een project waar drie studenten van University College Fryslân (UCF) aan hebben meegewerkt. Nick Baumgart en Janna de Vries, twee van deze studenten, reflecteren op hun deelname.
Restafval bijhouden
Leeuwarden heeft per 1 januari 2022 een nieuw afvalbeleid ingevoerd. Door gebruik te maken van de Diftar-methode ('gedifferentieerde tarieven'), waarbij wordt gekeken naar hoeveelheden afval die iemand weggooit, betalen inwoners van Leeuwarden vanaf 2023 niet alleen een vast tarief, maar ook per kilo restafval of per aangeboden zak. Om die reden bevat de Omrin app nu ook een afvallabel, waarmee inwoners nu al inzicht krijgen in hun afvalscheidingsgedrag. Het label werd door de studenten bedacht als onderdeel van het zogeheten 'Living Lab'-project van UCF waarbij studenten met organisaties samenwerken om mondiale uitdagingen te helpen oplossen.
"Het label is vooral gericht op studenten in Leeuwarden", legt Global Responsibility & Leadership-studente Janna uit. "We wilden onderzoeken wat studenten in Leeuwarden stimuleert om hun afval meer te scheiden. De studenten die wij spraken gaven aan dat zij het idee van een app, waarmee zij hun geproduceerde restafval kunnen bijhouden, wel zagen zitten."

Milieuvriendelijkheid activeert
Nick, die ook Global Responsibility & Leadership studeert, zegt: "Ik had verwacht dat studenten sneller gemotiveerd zouden raken van de besparingen die zij kunnen doen met het tracken van restafval, maar dat bleek niet zo te zijn. Literatuurstudies tonen aan dat verschillende methodes kunnen werken, dus het was interessant om te zien wat in ons scenario de beste manier is om mensen te activeren."
Het ontwerp van de app is gebaseerd op milieuvriendelijkheid en toont het energielabel. Janna bedacht het ontwerp: "Het is een ladder met cijfers van A tot F: hoe groener de kleur hoe milieuvriendelijker. Het idee hieracter was dat het energielebel herkenbaar is voor de gebruikers en mogelijk hun biosferische intenties verhoogt omdat het label wordt geassocieerd met milieuvriendelijkheid."
Toekomstig gebruik
Omdat Leeuwarden volop in ontwikkeling is, als duurzame stad, maar ook als studentenstad, hopen de bachelorstudenten dat de app bijdraagt aan de impact van diftar door op microniveau bewustwording te creëren. Nick: "Iedereen weet dat we plastic afval moeten verminderen, maar niemand weet echt hoeveel we produceren. De app maakt dit inzichtelijk en zorgt ervoor dat gebruikers zich bewuster zijn van hun afvalvermindering."
In de toekomst hopen de studenten dat latere versies van de app ook in het Engels beschikbaar zijn. Nick: "Het proces van scheiden kan in Nederland anders zijn dan in andere landen. De app kan een makkelijke manier zijn om ervoor te zorgen dat internationale studenten afval goed scheiden." Janna vult aan: "Een belangrijk onderdeel bij de invoering van maatregelen als diftar is dat brugers de maatregel eerlijk vinden. Als een maatregel door een burger als oneerlijk wordt bestempeld, is de kans groot dat hij deze zal afwijzen. Ik hoop dat onze bijdrage mensen het gevoel geeft dat de maatregel eerlijker is en dat ze hem zullen accepteren en eraan meedoen."
Laatst gewijzigd: | 02 februari 2022 13:39 |
Meer nieuws
-
24 maart 2025
RUG 28e in World’s Most International Universities 2025 ranglijst
De Rijksuniversiteit Groningen is door Times Higher Education gerangschikt op de 28e plek in de World’s Most International Universities 2025 ranglijst. Daarmee laat de RUG instellingen als MIT en Harvard achter zich. De 28e plek betekent een stijging...
-
05 maart 2025
Vrouwen in de wetenschap
De RUG viert Internationale Vrouwendag met een bijzondere fotoserie: Vrouwen in de wetenschap.
-
16 december 2024
Jouke de Vries: ‘De universiteit zal wendbaar moeten zijn’
Aan het einde van 2024 blikt collegevoorzitter Jouke de Vries terug op het afgelopen jaar. In de podcast gaat hij in op zijn persoonlijke hoogte- en dieptepunten en kijkt hij vooruit naar de toekomst van de universiteit in financieel moeilijke tijden...