Skip to ContentSkip to Navigation
About us Campus Fryslân

Presentatie onderzoek naar toekomstbestendige businessmodellen voor regeneratieve landbouw

24 oktober 2023
decoratieve afbeelding
'Mogelijkheden en belemmeringen voor boeren in de noordelijke Friese wouden' -
vastgelegd tijdens de presentatie door Studio Edward Kobus 

De Rijksuniversiteit Groningen/Campus Fryslân (RUG/CF) en Universiteit Utrecht doen momenteel onderzoek naar toekomstbestendige businessmodellen voor regeneratieve landbouw in opdracht van het ministerie van LNV.

De RUG/CF richt zich in dit onderzoek op de Noardlike Fryske Wâlden en Universiteit Utrecht op de Achterhoek/Twente, waarbij zij na verloop van tijd de resultaten vergelijken. De afgelopen tijd vonden gesprekken plaats met melkveehouders uit de Friese Wouden, in samenwerking met het collectief de Noardlike Fryske Wâlden. De gesprekken gingen over hoe er tegen regeneratieve landbouwpraktijken aangekeken wordt, welke kansen er zijn voor dit gebied en welke belemmeringen er spelen. De eerste bevindingen werden tijdens de presentatie met de deelnemers en een aantal andere geïnteresseerden gedeeld en besproken. Na afloop van de presentatie volgde een rondleiding over het biologische melkveebedrijf waar de groep te gast was. 

Het vervolgonderzoek richt zich op de (keten)partijen die bij de transitie naar regeneratieve landbouw betrokken zijn en een rol spelen. De uitkomsten daarvan volgen naar verwachting begin volgend jaar. 

Campus Fryslân doet momenteel veel onderzoek naar landbouw. Zo is er onlangs een subsidie van 15 miljoen verworven voor onderzoek naar nieuwe businessmodellen.

Laatst gewijzigd:24 oktober 2023 13:45

Meer nieuws

 • 10 juni 2024

  Om een wolkenkrabber heen zwermen

  In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...

 • 24 mei 2024

  Lustrum 410 in beeld

  Lustrum 410 in beeld: Een fotoverslag van het lustrum 2024

 • 21 mei 2024

  Uitslag universitaire verkiezingen 2024

  De stemmen zijn geteld en de uitslag van de universitaire verkiezingen is binnen!