Skip to ContentSkip to Navigation
Rijksuniversiteit Groningen/Campus Fryslân

Groen licht voor University College Fryslân in Leeuwarden

13 oktober 2017

Bachelor Global Responsibility & Leadership start in september 2018

Het nieuwe driejarige bachelorprogramma Global Responsibility & Leadership van de Rijksuniversiteit Groningen/Campus Fryslân heeft haar accreditatie verworven. Voor de opleiding is bij het Ministerie van Onderwijs het label ‘kleinschalig en intensief onderwijs’ aangevraagd. Het label, dat naar verwachting binnenkort wordt toegekend, maakt het mogelijk om een beperkte groep studenten na selectie tot het programma toe te laten. De bachelor gaat van start in september 2018, de inschrijving voor de 75 tot 100 plaatsen is geopend. De opleiding staat onder leiding van prof.dr. Andrej Zwitter.

‘De nieuwe bacheloropleiding, ons Master College en de Graduate School vormen de drie belangrijke bouwstenen van de Campus Fryslân. Het is geweldig dat ons University College nu is goedgekeurd en we de deuren voor de nieuwe studenten wijd open kunnen zetten’, stelt decaan van Campus Fryslân prof.dr. Jouke de Vries.

Global challenges, local solutions

Met de Bachelor of Sciences in Global Responsibility & Leadership heeft Campus Fryslân de ambitie bewuste, verbindende en actieve wereldburgers op te leiden. De opleiding is gebaseerd op de VN-Agenda voor Duurzame Ontwikkeling en heeft naast een uitdagend academisch programma veel aandacht voor persoonlijke ontwikkeling en leiderschapscompetenties. De bachelor wordt aangeboden binnen het University College Fryslân, een internationale leeromgeving die zich kenmerkt door kleinschalig en intensief onderwijs voor geselecteerde studenten. De studenten vormen een hechte gemeenschap. Zij zijn verplicht het eerste jaar bij elkaar te wonen in één gebouw, op loopafstand van De Beurs in Leeuwarden, waar het University College wordt gehuisvest.

Prof. Andrej Zwitter
Prof. Andrej Zwitter

Dean University College Fryslân

Hoogleraar Andrej Zwitter is door het College van Bestuur van de RUG benoemd tot Dean van het University College Fryslân. ‘Het uitgebreide internationale netwerk van Andrej Zwitter helpt ons enorm bij het aantrekken van studenten en het uitbouwen van het University College Fryslân’, aldus decaan De Vries. ‘Hij heeft ervaring op het gebied van internationale betrekkingen en een breed overzicht van wetenschapsgebieden. Dat is van belang voor de ontwikkeling van het interdisciplinaire programma van onze bachelor’.

Zwitter kijkt uit naar zijn nieuwe functie. ‘Ik denk dat de nieuwe opleiding Global Responsibility & Leadership een belangrijke toevoeging is op het huidige onderwijsaanbod. Ik ben vereerd en ontzettend blij dat ik als Dean aan de basis van deze bachelor mag staan.’

Meer informatie

Curriculum Vitae Andrej Zwitter

Andrej Zwitter (Klagenfurt, Oostenrijk, 1982) studeerde Rechten aan de universiteit van Graz en promoveerde (cum laude) in het internationale recht en de rechtsfilosofie in 2008. Meteen daarna werd hij universitair docent bij de vakgroep Internationale Betrekkingen en Internationale Organisatie van de Rijksuniversiteit Groningen. Van 2008 tot 2017 was prof. Zwitter onderwijscoördinator van de masteropleiding International Humanitarian Action (NOHA). In 2012 werd hij namens het NGIZ bijzonder hoogleraar Internationale Betrekkingen en Ethiek en hoofd van de sectie Politieke Wetenschappen aan de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de RUG. Pof. Zwitter is gasthoogleraar geweest aan de universiteit van Osaka University, Columbia University en de Gadjah Mada University (Yogyakarta).

Hij is ‘Honorary Senior Research Fellow’ van Liverpool Hope University en ‘Senior Fellow’ van Canterbury Christ Church University. In zijn onderzoek richt hij zich op de ethiek van big data, noodtoestandpolitiek, en recht en politiek bij humanitaire hulp − onderwerpen waarover hij meer dan 60 boeken, hoofdstukken en wetenschappelijke artikelen heeft geschreven. Hij adviseert partners als World Vision International, Artsen zonder Grenzen Nederland, het Nederlandse en internationale Rode Kruis, het CBS en de Deutsche Bundesbank over zaken als humanitaire-intelligentieanalyse, databeleid en governance.

Laatst gewijzigd:20 december 2018 09:59
printView this page in: English

Meer nieuws