Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Campus Fryslân

Groen licht voor master Voice Technology

12 februari 2021

Master in Science Voice Technology start in september 2021

Het nieuwe eenjarige masterprogramma Voice Technology van de Rijksuniversiteit Groningen/Campus Fryslân heeft haar accreditatie verworven. Dit is een unieke master in Europa die zich volledig richt op voice technology.

Steeds meer apparaten zijn spraakgestuurd en voice technology is daarmee een van de snelst groeiende sectoren, een miljoenenindustrie. Denk bij voice technology (spraaktechnologie) aan mobiele telefoons die je met een spraakcommando vraagt om iemand te bellen, het leren van een taal via een app of een zogenoemde smart speaker zoals Alexa of Google Home die jou vertelt wat voor weer het vandaag wordt. Voice technology is steeds breder van betekenis. Bijvoorbeeld voor mensen met schrijf-, taal-, spraakproblemen om zich verstaanbaar te maken, maar ook voor het behoud van minderheidstalen.

De masteropleiding Voice Technology is een academische opleiding die zich op zowel spraak als technologie richt. Dit betekent dat studenten met een linguïstische achtergrond én studenten met een achtergrond in bijvoorbeeld kunstmatige intelligentie of informatica kunnen instromen. De studie is ontwikkeld in samenspraak met Nederlandse techbedrijven en de gevestigde namen in Silicon Valley, dé hotspot van techbedrijven in Amerika. Studenten leren zowel van theorie als praktijk en ontwikkelen bijvoorbeeld ook zelf een spraakgestuurde applicatie.

Programmadirecteur dr. Matt Coler: “Met een interdisciplinair team van wereldklasse, uitstekende faciliteiten en een gerenommeerde internationale adviesraad zijn we er klaar voor om onze eerste generatie studenten te verwelkomen. Onze partners in het werkveld zijn erg enthousiast over de studie. De combinatie van taalkunde en computerwetenschappen, ethiek en interdisciplinaire samenwerking maken onze afgestudeerden tot aantrekkelijke kandidaten voor sleutelposities binnen hun organisaties.

Op vrijdag 18 februari is het mogelijk het Voice Technology webinar bij te wonen. Meld je aan en kom meer te weten over de opleiding!

Laatst gewijzigd:20 december 2022 15:37
View this page in: English

Meer nieuws

  • 16 april 2024

    RUG ondertekent Barcelona Declaration on Open Research Information

    De Rijksuniversiteit Groningen heeft de Barcelona Declaration on Open Research Information (Verklaring Open Onderzoeksinformatie) officieel ondertekend. Dit wordt gezien als een grote stap richting verantwoordelijke onderzoeksbeoordeling en open...

  • 02 april 2024

    Vliegen op houtstof

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...

  • 18 maart 2024

    VentureLab North helpt onderzoekers op weg naar succesvolle startups

    Het is menig onderzoeker al overkomen. Tijdens het werken vraag je je opeens af: zou dit niet ontzettend nuttig zijn voor de mensen buiten mijn onderzoeksveld? Er zijn allerlei manieren om onderzoeksinzichten te verspreiden. Denk bijvoorbeeld aan...