Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Campus Fryslân

Anne Beaulieu treedt aan als Aletta Jacobs hoogleraar Kennisinfrastructuren Rijksuniversiteit Groningen/Campus Fryslân

10 juni 2021
Hoe kennis zo te organiseren dat deze bijdraagt aan duurzaamheid

Het College van Bestuur van de Rijksuniversiteit Groningen heeft dr. Anne Beaulieu benoemd op de Aletta Jacobs-leerstoel Kennisinfrastructuren aan de Campus Fryslân.

Centraal in de leeropdracht van prof. Beaulieu staat een beter begrip van de werking van kennisinfrastructuren, om bij te dragen aan een duurzame toekomst en vertrouwen in wetenschappelijke kennis. Kennisinfrastructuren zijn de voorzieningen en netwerken in onze samenleving die kennis genereren, beheren en verspreiden. Onderzoek naar het functioneren is belangrijk in deze tijd van steeds meer onderzoek en meer data-driven informatieverzameling. Op dit moment wordt al op verschillende thema’s, zoals bodemherstel, weidevogels, Sustainable Development Goals, samengewerkt met regionale partners waaronder Wetterskip, Provincie Fryslân en de Bond Friese Vogelwachten.

Kennisinfrastructuren voor het begrijpen en oplossen van uitdagingen

Kennisinfrastructuren zijn complexe systemen die verschillende sociale, technische en fysieke aspecten van de wereld met elkaar verbinden. Dankzij deze infrastructuren kunnen gegevens worden gebruikt als bewijsmateriaal. Zonder bijvoorbeeld de complexe kennisinfrastructuur die verschillende ziekenhuizen, GGD’s en huisartsen met het RIVM en vele andere internationale gegevensbronnen verbindt, zouden we niet weten hoe de pandemie zich in Nederland ontwikkelt.

Kennisinfrastructuren helpen ons niet alleen om complexe en wijdverspreide fenomenen zoals een pandemie te begrijpen, maar ook om een aanpak en de bijbehorende oplossingen te formuleren voor mondiale uitdagingen. Ze zijn van invloed op de manier waarop we informatie verzamelen over klimaatverandering, de afname van biodiversiteit of migratie crisissen en op de maatregelen die we nemen om deze problemen aan te pakken.

Aletta Jacobs leerstoel

De benoeming van Beaulieu vindt plaats in het kader van het Aletta Jacobs-stimuleringsfonds, dat meer dan een dozijn nieuwe leerstoelen heeft ingesteld aan de Rijksuniversiteit Groningen voor vrouwelijke academische talenten. Noord-Nederland heeft een lange geschiedenis van baanbrekende pioniers. De Rijksuniversiteit Groningen viert het Aletta Jacobs-jaar van 20 april 2021 tot en met 20 april 2022, om te herdenken dat Aletta Jacobs zich 150 jaar geleden, in 1871, als eerste vrouwelijke studente inschreef bij de Rijksuniversiteit Groningen. Voorafgaand aan deze mijlpaal stonden in 1708 al twee vrouwen ingeschreven bij de Universiteit van Franeker in Friesland: Anna Maria Gürtler en Maria Magdalena Gürtler.

Prof. Dr. Anne Beaulieu
Prof. Dr. Anne Beaulieu

Over Anne Beaulieu

Anne Beaulieu is afkomstig uit Moncton, New Brunswick, en heeft zowel de Canadese als de Nederlandse nationaliteit. Ze behaalde haar bachelor- (1992, cum laude) en mastergraad aan McGill University en in 2000 promoveerde ze aan de Universiteit van Amsterdam. Hierna was ze verbonden aan de University of Bath in het Verenigd Koninkrijk, waarna ze zich aansloot bij de KNAW en ASCoR in Amsterdam. Sinds 2011 heeft Beaulieu meegewerkt aan verschillende interdisciplinaire initiatieven van de Rijksuniversiteit Groningen, waaronder de Groningen Energy Summer School voor PhD’s en Energysense. Ze is sinds 2018 universitair hoofddocent Wetenschaps- en technologiestudies en directeur van het Data Research Centre van de Rijksuniversiteit Groningen. Samen met Gert Stulp heeft ze onlangs de minor ‘Data Wise: Data Science in Society’ ontwikkeld, evenals talloze innovatieve cursussen binnen de afstudeerrichting ‘Responsible Planet’ aan het University College Fryslân.

Beaulieu is co-auteur van Data and Society: A Critical Introduction (Sage, 2021), van Smart Grids from a Global Perspective: Bridging Old and New Energy Systems (Springer, 2016) en van Virtual Knowledge: Experimenting in the Humanities and Social Sciences (MIT, 2012). Ze heeft veel gepubliceerd over het belang van etnografische methoden voor het bestuderen van data praktijken. Beaulieu is co-coördinator van het PhD-trainingsnetwerk van de Netherlands Graduate Research School of Science, Technology and Modern Culture (WTMC) en lid van verschillende besturen van organisaties die zich bezighouden met het delen van kennis.

Laatst gewijzigd:23 september 2021 21:14
View this page in: English

Meer nieuws

  • 16 april 2024

    RUG ondertekent Barcelona Declaration on Open Research Information

    De Rijksuniversiteit Groningen heeft de Barcelona Declaration on Open Research Information (Verklaring Open Onderzoeksinformatie) officieel ondertekend. Dit wordt gezien als een grote stap richting verantwoordelijke onderzoeksbeoordeling en open...

  • 02 april 2024

    Vliegen op houtstof

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...

  • 18 maart 2024

    VentureLab North helpt onderzoekers op weg naar succesvolle startups

    Het is menig onderzoeker al overkomen. Tijdens het werken vraag je je opeens af: zou dit niet ontzettend nuttig zijn voor de mensen buiten mijn onderzoeksveld? Er zijn allerlei manieren om onderzoeksinzichten te verspreiden. Denk bijvoorbeeld aan...