Skip to ContentSkip to Navigation
About us Campus Fryslân

IC-Café

IC-Café
IC-Café

Het Medisch Centrum Leeuwarden organiseert in samenwerking met RUG/Campus Fryslân drie edities van het IC-Café. Tijdens de avond kunnen bezoekers onder het genot van een kopje koffie of thee en iets lekkers ervaringen delen over een centraal thema. Daarnaast komen experts en ervaringsdeskundigen aan het woord om informatie te geven en hun belevingen tijdens en na de IC-opname te delen.

IC-Café 17 maart: het Post-Intensive Care Syndroom

Een opname op de Intensive Care (IC) is een heftige levensgebeurtenis voor zowel de patiënt als zijn of haar naasten. Mensen op de IC zijn zó ziek dat ze constante zorg nodig hebben en bijvoorbeeld niet meer zelfstandig kunnen ademen. Probeer je maar eens voor te stellen; je wordt wakker in een kamer vol medische apparatuur, er zit een buis in je keel waardoor je niet kan praten en je hoort allemaal vreemde geluiden. Er is daarnaast een grote kans dat je je niets herinnert van hoe je hier terecht bent gekomen, of überhaupt van dat je zo ernstig ziek bent geworden. Het kritisch ziek zijn én de opname op de IC kunnen ervoor zorgen dat mensen langdurig fysieke en/of mentale klachten houden. Het herstel duurt lang en mensen krijgen te maken met veel onzekerheden over hun gezondheid, maar ook op het gebied van sociale contacten, werk en bijvoorbeeld intimiteit.

IC-Café 16 juni: Voeding tijdens en na de IC

Het hebben van een kritische ziekte én het herstellen daarvan vergt een grote hoeveelheid energie van het lichaam. Gezonde voeding tijdens en na de Intensive Care (IC)-opname is daarom een belangrijk onderdeel van het bevorderen van het herstel. Soms is het niet mogelijk om zelf voldoende voedingstoffen binnen te krijgen. Op de IC en daarna komt het regelmatig voor dat patiënten gevoed worden via een sonde of een infuuslijn. Ook kan het zijn dat je wel zelf kan eten, maar dat het je niet lukt om bijvoorbeeld voldoende energie en/of eiwitten binnen te krijgen. De arts of diëtist kan in dat geval verrijkte voedingsproducten, zoals drankjes, voorschrijven. Natuurlijk kun je ook zelf veel doen om genoeg voedingsstoffen binnen te krijgen tijdens de herstelperiode.

IC-Café 6 oktober: Terug in de maatschappij

Herstellen na een opname op de Intensive Care (IC) kan een langdurig en zwaar proces zijn. De overgang van het ziekenhuis of een instelling naar de eigen woonomgeving is een hele stap en daar komt veel bij kijken. Uiteindelijk wil iedereen op hun eigen manier weer terugkeren in de maatschappij. Je wil graag weer zelf een paar boodschappen kunnen doen, weer aan het (vrijwilligers)werk of met de fiets op bezoek gaan bij familie en vrienden. Soms is dit makkelijker gezegd dan gedaan. Je hebt last van spierzwakte, vermoeidheid, angsten of andere klachten die een barrière vormen om activiteiten te ondernemen. Wat is ervoor nodig om dit doel te kunnen bereiken?

Details

Datum: 17 maart 2020, 16 juni 2020, 6 oktober 2020
Tijd: 18:30u inloop, 19.00u start, 21.00u einde programma
Locatie: de Beurs, Wirdumerdijk 34, 8911 CE, Leeuwarden
Entree: toegang tot het IC-Café is gratis, echter vragen we je wel een kaartje te reserveren in verband met een beperkte hoeveelheid plaatsen

Reserveer je kaartje

Laatst gewijzigd:17 februari 2020 15:05