Skip to ContentSkip to Navigation
About us Campus Fryslân

Studium Generale Leeuwarden - Het verhaal achter het Planetarium

When:Tu 06-06-2023 19:30 - 21:00
Where:De Beurs (Wirdumerdijk 34) Leeuwarden

In deze lezing gaat biograaf Arjen Dijkstra in op het verhaal achter het ontstaan van het Planetarium en op het leven van Eise Eisinga. Wat weten we over deze ‘hemelbouwer’? Dijkstra deed onlangs een spectaculaire vondst dat het leven van Eisinga in een heel nieuw perspectief plaatst. We kunnen daardoor veel leren over de plek van wiskunde en wetenschap in Fryslân aan het einde van de achttiende eeuw.
Ja, ik meld me aan

Op 17 maart 1780 schreef de Franeker hoogleraar Jean Henri van Swinden een brief over een wonderlijke ontdekking die hij in zijn eigen stad had gedaan. Een paar straten van zijn woonhuis had een meester wolkammer een reusachtig planetarium gebouwd, in zijn woonkamer. Delen van die brief werden over de hele wereld gelezen en zouden voor altijd het beeld van het Planetarium en van Eise Eisinga bepalen. In de loop van de geschiedenis werd de prestatie van Eisinga steeds romantischer ingekleurd: hij zou alleen hebben gewerkt, zonder hulp van anderen zich de wiskunde hebben eigen gemaakt, hij had zelfs al op jonge leeftijd wiskundeboeken geschreven. Maar hoe zat het nou precies? Van wie had hij wiskunde en astronomie geleerd?

Arjen Dijkstra vertelt ons erover tijdens de lezing Studium Generale Leeuwarden.

Arjen Dijkstra
Arjen Dijkstra (1979) is directeur van Tresoar, archief, bibliotheek en literatuurmuseum van Fryslân. Hiervoor was hij directeur van het Universiteitsmuseum Groningen. Dijkstra is gespecialiseerd in de geschiedenis van de wetenschap. Hij werkte acht jaar, met tussenpozen, aan een onderzoek naar het leven van Eise Eisinga. In 2021 publiceerde hij De Hemelbouwer. Een biografie van Eise Eisinga. Daarnaast publiceerde hij samen met Mark Hektor It Himelbouwerke, een kinderboek over het ontstaan van het Franeker Planetarium.

Details
Datum:      Dinsdag 6 juni 2023
Tijd:            Inloop vanaf 19:30 met koffie/thee
Lezing:       20:00 – 21:00
Locatie:     De Beurs (Wirdumerdijk 34, Leeuwarden)

Ja, ik meld me aan

Lukt het niet om erbij te zijn? De lezing wordt live online uitgezonden.

De lezing is in het Nederlands.

decorative image
View this page in: Nederlands