Skip to ContentSkip to Navigation
About us Campus Fryslân

Keuzes maken in het donker: gewelddadig verzet ten tijde van oorlog – of toch niet? Met vredesbemiddelaar Fleur Ravensbergen

Wanneer:wo 19-06-2024 19:30 - 21:00
Waar:Campus Fryslân, De Beurs, Wirdumerdijk 34, 8911 CE, Leeuwarden
decoratieve afbeelding

Hoe komen mensen tot keuzes richting of juist weg van geweld ten tijde van oorlog? De ene broer in Noord Ierland wordt het hoofd van een gewapende groep, de andere werkt voor vreedzame samenleving binnen hun gemeenschap. Sinds 2008 bemiddelt Fleur Ravensbergen in oorlogsgebied. Ze spreekt mensen die vaak zowel dader als slachtoffer zijn. Die zowel verantwoordelijk zijn voor geweld als ook voor het beschermen van de belangen van hun groep of die zich tegen de klippen op inzetten voor vrede.

Hoe komen deze mensen tot hun keuzes ten tijde van oorlog en wat zou jij doen?
– Wie vecht er mee, wie doet er nog een schepje bovenop, wie verzet zich, wie keert de andere wang toe? Wat zegt de geschiedenis en de wetenschap hierover? En kan dit ons helpen om zelf dichtbij onze overtuigingen te blijven als het er echt toe doet? Aan de hand van verhalen uit haar ervaring als vredesbemiddelaar over de hele wereld, en ook met behulp van inzichten uit de wetenschap, onderzoeken we deze vraag in de lezing.

De lezing is gratis bij te wonen, wel vragen we je een kaartje te reserveren i.v.m. het aantal beschikbare plekken

Over Fleur Ravensbergen
Fleur Ravensbergen is onafhankelijk conflictadviseur, trainer en mediator in gewapende conflicten en daarbuiten. In 2008 richtte ze mede de Dialogue Advisory Group (DAG) op, een in Amsterdam gevestigde NGO die dialoog in gewapende conflicten faciliteert. Tussen december 2008 en januari 2023 was ze adjunct-directeur van de DAG en momenteel bemiddelt ze zelfstandig in gewapende conflicten. Ze is betrokken geweest bij ontwapeningen in Noord-Ierland en Baskenland, en heeft dialogen gefaciliteerd in het Midden-Oosten en het Grote Merengebied in Afrika, met de nadruk op Irak en de Democratische Republiek Congo.
In Nederland en Europa bemiddelt Fleur in publieke en politieke conflicten en verzorgt zij trainingen voor overheidsfunctionarissen, belanghebbenden en het publiek in conflictoplossing en onderhandelingsvaardigheden. Ze doceert in het Conflict Resolution and Governance Masterprogramma van de Universiteit van Amsterdam, en doet onderzoek naar keuze mechanismen in gewapend conflict. Fleurs boek Ontwapend, waarin ze de lezer meeneemt door haar leven en werk als vredesbemiddelaar, verscheen in 2022 in Nederland en wordt momenteel vertaald naar het Engels.

Fleur Ravensbergen