About us Campus Fryslân

SGL: Hoe blijft de zorg en de zuster overeind?

Wanneer:di 08-06-2021 20:00 - 21:00
Waar:Online
Margreet van der Cingel

De verpleegkundige beroepsgroep is regelmatig in het nieuws tijdens deze Coronacrisis. We zien ingepakte IC-verpleegkundigen hard werken als helden van de zorg. We lezen en horen dat zij vakantiedagen inleveren om de zorg draaiende te houden. Wat niet altijd goed over het voetlicht komt is dat niet alleen IC-verpleegkundigen het water aan de lippen staat, maar dat alle verpleegkundigen en verzorgenden in alle sectoren van de gezondheidszorg maar met moeite de zorg overeind kunnen houden.

Hoge uitstroom zorgprofessionals

Ook voorafgaand aan de Coronacrisis was er al sprake van een personeelstekort, en dat zal alleen maar erger worden als we niets doen. Verpleegkundigen beginnen als student gemotiveerd aan het beroep, maar een veel te groot deel van hen stapt al uit het vak tijdens of vlak na de opleiding, en soms nog nadat ze al jaren gewerkt hebben. Niet omdat ze het geen mooi beroep vinden, maar omdat ze het beroep niet kunnen uitoefenen zoals ze zich hadden voorgesteld en burn-out en gebrek aan compassie op de loer liggen. Daarnaast helpt het ook niet mee dat er nog steeds een traditioneel, ouderwets en genderbepaald beeld bestaat over het verpleegkundig beroep. Wat kunnen we doen om de zuster en de zorg overeind te houden?

Details lezing

Datum: dinsdag 8 juni 2021
Tijdstip: 20:00 – 21:00 uur
Locatie: online
De lezing is gratis bij te wonen, wel vragen we u een kaartje te reserveren zodat we u de deelnamelink toe kunnen sturen.

Margreet van der Cingel

Margreet van der Cingel is werkzaam als lector Leiderschap & Identiteit in het verpleegkundig domein bij de NHL Stenden Hogeschool en het Medisch Centrum Leeuwarden (MCL).

Margreet is BIG-geregistreerd verpleegkundige, verplegingswetenschapper en gepromoveerd op het thema ‘Compassie in de Verpleegkundige Praktijk’. De onderzoeksprojecten van het lectoraat richten zich op het versterken van de beroepsgroep en verpleegkundig leiderschap ten behoeve van goede persoonsgerichte zorg. Daarnaast staan motivatie en het leren van verpleegkundigen in leernetwerken ten gunste van behoud van verpleegkundigen voor het vak centraal. Margreet is eveneens voorzitter van het Nederlandse Chapter Rho Chi at-Large van de Internationale organisatie van verpleegkundigen Sigma International en werkt in die rol samen met beroepsvereniging V&VN Wetenschap in Praktijk en de Alumnivereniging Verplegingswetenschappen. Ze werkte mee aan de totstandkoming van het landelijk opleidingsprofiel Bachelor of Nursing 2020.