About us Campus Fryslân

Campus College: De brandgans: forens tussen Noordpoolgebied en Nederland?

Wanneer:di 16-02-2021 20:00 - 21:00
Waar:Online
Dr. Maarten Loonen

De Noordpool is niet meer wat zij vroeger was. De klimaatcrisis gaat daar momenteel veel sneller dan in de rest van de wereld. Zien we daarom steeds meer broedende ganzen in Nederland? Wordt het noorden minder aantrekkelijk voor hen? Tijdens deze lezing legt Maarten Loonen uit dat het broeden van ganzen in Nederland niets te maken heeft met klimaatverandering. Maar de snelle opwarming vraagt wel om aanpassingen als ze op Spitsbergen willen blijven broeden. Kunnen de ganzen het wel bijhouden?

Niet alleen de ganzen maar ook de mensen in het noordpoolgebied hebben te maken met grote veranderingen. De temperatuur stijgt er sneller, maar daarnaast gebeuren er ook steeds vaker onverwachte ongelukken. Nieuwe rampen zorgen voor een bijstelling van het beeld over de gevolgen van de opwarming van de aarde. Het is niet alleen meer de temperatuur die oploopt. Daarmee is de ervaring van het noordpoolgebied een belangrijke waarschuwing voor de onvoorspelbaarheid die ons nog te wachten staat. Een reden om sneller iets te doen aan onze CO2 uitstoot!

Dr. Maarten Loonen is universitair hoofddocent Arctische Ecologie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Sinds 1988 brengt hij elke zomer twee maanden door op Spitsbergen, in de meest noordelijke stad ter wereld. Spitsbergen is uitgegroeid tot de grootste internationale onderzoeksbasis in het noordpoolgebied. Hier bestudeert hij brandganzen in het Arctische ecosysteem. De Noordpool warmt veel sneller op dan de rest van de wereld, Loonen maakte de gevolgen van de klimaatcrisis voor mensen die in de regio wonen van dichtbij mee. Als groot voorstander van het serieus nemen van klimaatopwarming probeert hij het bewustzijn te vergroten voor een vermindering van de koolstofdioxide uitstoot.

Datum: dinsdag 16 februari 2021
Tijd: 20.00 - 21.00 uur
Locatie: Online
De lezing is gratis bij te wonen, wel verzoeken we je een kaartje te reserveren. Via deze weg ontvang je de link naar de online lezing.