Skip to ContentSkip to Navigation
Alumni Steun onderzoek en onderwijs

iGEM

iGEM, international Genetically Engineered Machine, is een internationale, jaarlijkse wedstrijd waarin multidisciplinaire teams van studenten met behulp van de nieuwste Synthetische Biologie technieken een biologische machine bouwen. De studenten bedenken, ontwerpen en bouwen een bacterie met een nuttige en/of interessante toepassing. Inmiddels doen er ongeveer 300 teams mee van universiteiten uit de hele wereld. In Boston presenteren ze hun resultaat en strijden ze om de wereldtitel. Ook doet er ieder jaar een team van de Rijksuniversiteit Groningen mee om te laten zien dat de faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen tot de besten van de wereld behoort. In 2012 is het team van Groningen zelfs wereldkampioen geworden!

iGEM team Groningen 2016: Bio-encryptie

Van 27 t/m 31 oktober vond de 12e editie van de iGEM competitie plaats. Het RUG-team van dit jaar wil het DNA van bacteriën gebruiken als opslagmedium voor data en de bacteriën bovendien inzetten als encryptiemethode. Bio-encryptie wordt meer en meer gezien als een toekomstige manier om veilig en compact miljoenen gigabytes aan data op te slaan en uit te wisselen.

De deelname aan de iGEM competitie kost het team veel geld, waaronder kosten van het laboratorium, de materialen, het bouwen van een prototype en deelname aan de wedstrijd. De faculteit steunt het iGEM team, maar dat is niet voldoende om alle kosten te dekken. Daarom heeft het Ubbo Emmius Fonds campagne gevoerd om geld te werven voor het iGEM team. Op de crowdfundingsite www.rugsteunt.nl vindt u meer informatie over het project en kunt u de voortgang van de campagne volgen.

Team foto iGEM 2016
Team foto iGEM 2016

iGEM team Groningen 2015: Blauwe Bio-energie

Ook het Groningse iGEM team van vorig jaar kon rekenen op de steun van mede-studenten en alumni. Via de crowdfundingsite www.rugsteunt.nl wist het team € 1.890,- op te halen voor de kosten die niet gedekt worden door de faculteit. Het team ontwikkelde een bijzonder membraam voor de opwekking van ‘blauwe energie’. Hierbij wordt energie opgewekt door de ‘botsing’ van zout en zoet water. Het grootste probleem met de huidige techniek zijn de kunststof membranen (een soort filters) die daarbij gebruikt worden. Deze zijn duur en gaan snel kapot. Het iGEM team van 2015 ontwierp met behulp van bacteriën een levend membraan dat zichzelf repareert. In dit filmpje vertelt het team hier meer over.

Laatst gewijzigd:04 juli 2023 11:22
View this page in: English