Skip to ContentSkip to Navigation
AlumniNieuws

Grote particuliere gift voor grutto-onderzoek

30 augustus 2018

In maart 2018 besteedde het radioprogramma ‘Vroege Vogels’ een speciale thema-uitzending aan de grutto, de nationale vogel van Nederland, vanuit het weidevogelgebied Skrok in Friesland. Uiteraard was ook RUG-hoogleraar trekvogelecologie Theunis Piersma te gast. Hij vertelde over Amalia, de grutto die, samen met enkele andere vogels, een aantal jaren geleden is uitgerust met een satellietzender en toevallig net de dag daarvoor weer in Nederland was gearriveerd.

Door het lichtgewichtzendertje van slechts 2 gram, inclusief zonnepaneeltje, is het mogelijk individuele vogels het hele jaar door realtime te volgen op hun reis van Noord-Nederland, via Spanje en Portugal, naar West-Afrika. De metingen bieden niet alleen nieuwe kennis over bijvoorbeeld het broed- en opvetgedrag van de vogels, maar ze geven ook informatie over hoe de ecologische omstandigheden voor deze vogels veranderen. Ze kunnen, kortom, vertellen hoe het met de wereld gaat.

Eigenlijk was het maar een klein tussenzinnetje - ‘Ik hoop dat het lukt om de komende jaren een aantal grutto’s gezenderd te houden, want het valt niet mee om daar de centen voor te vinden’ - waarin Piersma aangaf dat zijn onderzoek een kostbare aangelegenheid is. Maar dat kleine zinnetje leidde wel tot een zeer grote gift. Een luisteraar, die anoniem wenst te blijven, zocht enthousiast contact met Piersma: hoeveel geld had hij dan eigenlijk nodig?

Piersma vertelde over het onderzoek naar de grutto’s en ook naar strandlopers dat zijn team over de hele wereld uitvoert, de samenwerking met allerlei lokale onderzoekers, zijn liefde voor het landschap, het belang van natuurinclusieve landbouw, zijn wanhoop en zijn hoop. De luisteraar raakte nog meer enthousiast en besloot, via het Ubbo Emmius Fonds van de RUG, het onderzoek van Piersma te steunen met maar liefst 400.000 euro.

Dankzij deze steun kunnen de komende jaren meer vogels worden uitgerust met een satellietzender en kan het onderzoek naar de grutto’s en hun ecologische omstandigheden verder worden uitgebreid. Tot grote tevredenheid van de schenker.

Laatst gewijzigd:30 augustus 2018 11:56
printView this page in: English

Meer nieuws