Skip to ContentSkip to Navigation
Alumni Nieuws

Grote particuliere gift voor grutto-onderzoek

30 augustus 2018

In maart 2018 besteedde het radioprogramma ‘Vroege Vogels’ een speciale thema-uitzending aan de grutto, de nationale vogel van Nederland, vanuit het weidevogelgebied Skrok in Friesland. Uiteraard was ook RUG-hoogleraar trekvogelecologie Theunis Piersma te gast. Hij vertelde over Amalia, de grutto die, samen met enkele andere vogels, een aantal jaren geleden is uitgerust met een satellietzender en toevallig net de dag daarvoor weer in Nederland was gearriveerd.

Door het lichtgewichtzendertje van slechts 2 gram, inclusief zonnepaneeltje, is het mogelijk individuele vogels het hele jaar door realtime te volgen op hun reis van Noord-Nederland, via Spanje en Portugal, naar West-Afrika. De metingen bieden niet alleen nieuwe kennis over bijvoorbeeld het broed- en opvetgedrag van de vogels, maar ze geven ook informatie over hoe de ecologische omstandigheden voor deze vogels veranderen. Ze kunnen, kortom, vertellen hoe het met de wereld gaat.

Eigenlijk was het maar een klein tussenzinnetje - ‘Ik hoop dat het lukt om de komende jaren een aantal grutto’s gezenderd te houden, want het valt niet mee om daar de centen voor te vinden’ - waarin Piersma aangaf dat zijn onderzoek een kostbare aangelegenheid is. Maar dat kleine zinnetje leidde wel tot een zeer grote gift. Een luisteraar, die anoniem wenst te blijven, zocht enthousiast contact met Piersma: hoeveel geld had hij dan eigenlijk nodig?

Piersma vertelde over het onderzoek naar de grutto’s en ook naar strandlopers dat zijn team over de hele wereld uitvoert, de samenwerking met allerlei lokale onderzoekers, zijn liefde voor het landschap, het belang van natuurinclusieve landbouw, zijn wanhoop en zijn hoop. De luisteraar raakte nog meer enthousiast en besloot, via het Ubbo Emmius Fonds van de RUG, het onderzoek van Piersma te steunen met maar liefst 400.000 euro.

Dankzij deze steun kunnen de komende jaren meer vogels worden uitgerust met een satellietzender en kan het onderzoek naar de grutto’s en hun ecologische omstandigheden verder worden uitgebreid. Tot grote tevredenheid van de schenker.

Laatst gewijzigd:11 juli 2019 12:46
View this page in: English

Meer nieuws

  • 18 maart 2024

    VentureLab North helpt onderzoekers op weg naar succesvolle startups

    Het is menig onderzoeker al overkomen. Tijdens het werken vraag je je opeens af: zou dit niet ontzettend nuttig zijn voor de mensen buiten mijn onderzoeksveld? Er zijn allerlei manieren om onderzoeksinzichten te verspreiden. Denk bijvoorbeeld aan...

  • 04 maart 2024

    Een plantaardige sensor

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...

  • 11 december 2023

    Join the 'Language and AI' community

    As a part of the Jantina Tammes School, the 'Language and AI' theme is an interdisciplinary initiative that aims to encourage collaboration among academics, PhD candidates, students, and industry representatives who share a keen interest in the...