Skip to ContentSkip to Navigation
AlumniNieuws

Opbrengst ‘Professor, bestaat God?’ voor Eric Bleumink Fonds

23 februari 2017

Hoogleraar Sterrenkunde Peter Barthel doneert de opbrengst van zijn nieuwe boek ‘Professor, bestaat God? aan het Eric Bleumink Fonds.

In het kader van het 400-jarig bestaan van de Rijksuniversiteit Groningen konden geïnteresseerden in 2014 vragen insturen aan de universiteit. Een daarvan was van de 7-jarige Anco: ‘Professor, bestaat God?’ Natuurwetenschapper Barthel, zelf ‘kritisch lid’ van de protestantse kerk, dacht er diep over na en voerde gesprekken met theologen Carel ter Linden, Klaas Hendrikse en Harry Kuitert. ‘Nee, God bestaat niet als een persoon die in de hemel woont, de wereld bestuurt en voor jou zorgt. Het goede en mooie in deze wereld – dat is wat ik God zou willen noemen. God bestaat in hoe jij en ik leven. Als mensen voor elkaar willen zorgen, dan zie je dáár iets van God’, zo besloot hij zijn antwoord aan Anco.

Dagblad Trouw publiceerde de brief en er ontstond een heuse polemiek. Enkele theologen keurden zijn vooruitstrevende visie af. Barthel verwerpt bijvoorbeeld het scheppingsverhaal. Maar het merendeel van de reacties was lovend. De sterrenkundige werd geroemd om zijn ‘open en heldere blik’. Reden voor Barthel om zijn essay verder uit te werken en in boekvorm te verspreiden. Op 1 maart overhandigt Barthel in boekhandel Riemer aan de Nieuwe Ebbingestraat het eerste exemplaar van zijn boek aan de inmiddels 10-jarige vragensteller Anco. Wetenschapsjournalist René Fransen en RUG-hoogleraren Geurt Henk van Kooten (theologie) en Franjo Weissing (biologie) gaan samen met het publiek in discussie over Barthels antwoord. De avond is vrij toegankelijk, publiek is vanaf 19.30 uur welkom.

De opbrengst van het boek gaat naar het Eric Bleumink Fonds van de RUG. Dit fonds geeft studenten uit ontwikkelingslanden de kans een of meerdere jaren in Groningen te studeren.

Laatst gewijzigd:11 oktober 2018 13:19
printView this page in: English

Meer nieuws