Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Profiel Feiten en cijfers Duurzaamheid

Hoe duurzaam was KEI-week 2015?

07 oktober 2015
Één van de grootste jaarlijkse studenten evenementen in Groningen: de KEI-week. Een week lang de tijd om je als nieuwe student te integreren in het studentenleven van Groningen. Voor velen een mogelijkheid om Groningen te leren kennen, vrienden te maken en om uit te zoeken bij welke sport-, culturele- of sociale societeit ze zich gaan aansluiten. Voor verenigingen de mogelijkheid om nieuwe studenten te werven en voor organisaties de mogelijkheid om studenten te informeren of zelfs te activeren. Maar welke plaats neemt duurzaamheid in deze week? Is de KEI-Week duurzaam? En merken de studenten daar iets van? Vorig jaar is de Kei week bekroond als meest duurzame introductieweek, waarmee Stichting Kei 750 euro won en veel studenten het groene voorbeeld liet zien. Maar hoe heeft Stichting Kei het dit jaar gedaan? Was de KEI-week in 2015 ook zo duurzaam? Moniek Hakkenes, Directeur Evenementen van Stichting Kei 2015, somt op welke acties zijn ondernomen om KEI-week 2015 duurzaam te maken.
Voedsel

Vooraf aan het evenement is een quickscan gemaakt samen met UMEF om te bepalen hoe de KEI-week kan verduurzamen. Het KEI 2015 bestuur besloot speciale aandacht te besteden aan voedselverspilling omdat dit een veelvoorkomend probleem is onder studenten en het probleem studenten aanspreekt. Om studenten te helpen zat in elk KEI-tasje een eetmaatje: een doorzichtige maatbeker die aangeeft hoeveel couscous, rijst of pasta je nodig hebt voor één-tot-vierpersoonsporties. Zo kook je nooit te veel en gooi je minder weg. Bierleverancier Grolsch schonk al het bier tijdens de KEI-week en wordt gezien als één van de meest duurzame bierbrouwerijen ter wereld. En tijdens de KEI-picknick werd gewerkt met veel biologische Albert Heijn producten.

Materiaal en energiegebruik

Een ander speerpunt van KEI 2015 was papier besparing: dankzij de nieuwe applicatie waren er geen KEI-flyers en informatieboekjes meer nodig, alle partners van KEI gebruikten FSC papier en omdat er geen buffers papierwerk waren besteld, is er uiteindelijk niets weggegooid. Verder kwam duurzaam materiaal gebruik terug in de toiletten die waterbesparend waren, milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen, duurzaam bedrukte t-shirts voor alle 865 KEI-leiders en uitgedeelde biologisch afbreekbare poncho’s tijdens regenval. Energiegebruik is tijdens de KEI-week getracht te verminderen door het gebruik van LED verlichting.

Communicatie

Moniek stelt dat de communicatie naar de KEI-lopers toe misschien wel het meest duurzame aspect is van de KEI-week en dat vooral de beleving tijdens de week duurzame gevolgen zou hebben. Tijdens het Open Air festival op Duurzame Donderdag was een Green Corner aanwezig waar allerlei duurzame initiatieven stonden zoals Green Office, Youth Food Movement, Sameen, Fair Trade, Frankville en vele anderen, die de studenten lieten proeven, ruiken, leren of ervaren wat duurzaamheid is of kan zijn. Voorafgaand aan de KEI-week zijn magazines met duurzame recepten verstuurd naar de hogescholen en universiteiten, het gebruik van fietsen wordt gedurende de hele week gestimuleerd en de studenten worden geinformeerd met duurzame huisregels.


Of KEI-week 2015 duurzaam was is moeilijk te zeggen, er is wel eens gegrapt dat géén KEI-week het meest duurzaam zou zijn. Ondanks dat het soms financieel uitdagend is om een grote evenementenweek duurzaam te organiseren, is het het KEI-bestuur goed bevallen om de groene lijn, die in 2014 is gestart, voort te zetten. De grote doelgroep die je bereikt en de samenwerking met enthousiaste partners zijn de drijfveren die in 2016 ook weer voor een duurzame KEI-week moeten zorgen. Wat er dan allemaal wordt ondernomen op het gebied van duurzaamheid is aan het volgende bestuur, met als tip van Moniek: “Ga vooral bezig met wat jij vindt dat verbeterd moet worden, daar krijg je voldoening uit en daar ben je gemotiveerd voor. Op die manier breng je de boodschap het beste over”.

De KEI-week heeft de prijs gewonnen voor 'Meest Populaire Stunt" van 2015! Meer informatie over de Duurzame Introductie Stunt op de website van de Studenten voor Morgen.

Laatst gewijzigd:13 april 2021 15:28

Meer nieuws

  • 16 april 2024

    Rijksuniversiteit Groningen ondertekent Barcelona Declaration on Open Research Information

    De Rijksuniversiteit Groningen heeft de Barcelona Declaration on Open Research Information (Verklaring Open Onderzoeksinformatie) officieel ondertekend. Dit wordt gezien als een grote stap richting verantwoordelijke onderzoeksbeoordeling en open...

  • 02 april 2024

    Vliegen op houtstof

    In Makers van de RUG belichten we elke twee weken een onderzoeker die iets concreets heeft ontwikkeld: van zelfgemaakte meetapparatuur voor wetenschappelijk onderzoek tot kleine of grote producten die ons dagelijks leven kunnen veranderen. Zo...

  • 18 maart 2024

    VentureLab North helpt onderzoekers op weg naar succesvolle startups

    Het is menig onderzoeker al overkomen. Tijdens het werken vraag je je opeens af: zou dit niet ontzettend nuttig zijn voor de mensen buiten mijn onderzoeksveld? Er zijn allerlei manieren om onderzoeksinzichten te verspreiden. Denk bijvoorbeeld aan...