Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsWie zijn wij?Green Office GroningenProjecten

Tips voor thuis

Als je eenmaal bij de RUG een vegetarische lunch kiest en je eigen koffiebeker afwast, wil je misschien thuis ook iets doen. Hier een paar tips om je op weg te helpen:

Zet je verwarming een tikje lager.

Staat je verwarming altijd op 20 graden? Kijk dan eens of je het met 19 graden (en een extra trui) ook nog acceptabel vindt

Korter douchen:

Door korter te douchen bespaar je water maar ook energie om het water te verwarmen! Het is ook nog beter voor je huid. Ook kei-gezond: een koude douche! Probeer het eens!

(Ver)koop tweedehands of leen:

Iets nieuws nodig? Dat hoeft niet altijd nieuw te zijn. Kijk eens in de kringloopwinkel, op Marktplaats, of ontdek of je het op Peerby kunt lenen.

Doe je auto weg:

Heb je je auto echt altijd nodig? Als je alleen soms een auto nodig hebt kun je er één huren via Snappcar. Het geld dat je overhoudt kun je besteden aan een absurd snelle fiets. Hou je juist van carpoolen? Kijk dan eens op BlaBlacar.

Duurzame verlichting:

Logisch toch, vervang je lampen door de zuinigste LED-jes.

Doe bewust boodschappen:

Lokaal verbouwde groenten en fruit, en groente en fruit van het seizoen, zijn veel duurzamer omdat ze niet vervoerd hoeven worden met vrachtwagens. Bovendien zijn deze producten veel verser, dus daar doe je jezelf ook een plezier mee.

Check je huis:

Is je huis tochtvrij, of loopt warmte weg onder deuren en kieren? Door goed te isoleren, tochtstrips en een brievenbusborstel aan te brengen, bespaar je heel wat energie.

Reduceer afval, recycle en scheid afval:

In Groningen kan je vaak plastic en GFT-afval niet gescheiden inleveren, omdat dit machinaal wordt gescheiden bij de afvalverwerker. Wel kun je er voor zorgen dat je zo weinig mogelijk afval hebt! Door slim in te kopen, een compostbak in je tuin te zetten, plastic tasjes te weigeren en zo veel mogelijk producten op de markt te kopen, bespaar je heel wat (plastic) afval.

Minder en betere energie:

Check je oude apparaten (die slurpen energie), ontdooi je vriezer regelmatig, en laat laders niet in het stopcontact zitten. Zo bespaar je al heel wat energie! En natuurlijk check je je energieleverancier, levert die echt duurzame hernieuwbare energie? GreenPeace zette de energiebedrijven op een rijtje.

Groen in de tuin:

Tegel er uit, plant er in! Extra groen, zeker in de stad, is goed voor de biodiversiteit, en helpt warmte en regenwater te verdwijnen. Heb je nog een helemaal betegelde tuin? Breek hem open en maak jezelf blij met een groene oase.

Laatst gewijzigd:03 september 2018 14:42
printView this page in: English