Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsWie zijn wij?Green Office Groningen

De RUG de meest duurzame universiteit van Nederland!

01 februari 2016

De RUG is recent uitgeroepen tot de meest duurzame universiteit van Nederland. Dit kwam tot uiting in de Green Metric ranking waar de universiteit de 12e plek van de wereld haalde. In vergelijking met vorig jaar is dit een stijging van maar liefst 36 plaatsen! De universiteiten in de lijst worden door de Universitas Indonesia beoordeeld op een aantal factoren: opleidingsaanbod, milieuvriendelijkheid, energietransitie en klimaatverandering, afval, watergebruik, en transport. Op het punt van transport scoorde de RUG zelfs als beste van de 407 universiteiten die uit 67 landen mee deden.

Volgens Dick Jager, de projectmanager integrale duurzaamheid van de Rijksuniversiteit Groningen heeft de universiteit met behulp van twee studenten afgelopen jaar duurzaam onderwijs beter in kaart gebracht met het tellen van publicaties en duurzaamheid in curricula. De hoge notering is met groot enthousiasme en toch wel een beetje als verassing ontvangen door de Green University Taakgroep. Dick Jager geeft wel aan dat we er nog niet zijn. Het komende jaar zullen we hard werken aan de gemaakte plannen richting ambities voor 2002. Dick Jager geeft aan zich met de taakgroep vooral te richten op het verzamelen van ideeën en projecten om deze ambities te kunnen waar maken. Hierbij krijgt hij hulp van de Green Office van de universiteit. Yanike Sophie, de coördinator van de Green Office is ook erg blij met dit resultaat. “De Green Office probeert altijd duurzaamheid overal binnen de universiteit op de agenda te krijgen. Gelukkig krijgen we veel medewerking van medewerkers en studenten, dus deze hoge notering in de Green Metric hebben we zeker niet alleen aan de Green Office te danken. Als we kijken waar de RUG nog stappen kan maken, geeft Yanike aan dat het onderwijs nog een van de focusgebieden kan zijn. We zien dat hier al veel stappen worden gemaakt, er zijn ook al een aantal faculteiten behoorlijk goed bezig met het integraal maken van het onderwerp binnen hun curriculum. Wel zullen we als Green Office het komende jaar hier aan blijven werken. Daarnaast kan de RUG ook meer eigen Groene energie opwekken, dit heeft direct impact op het milieu!

Wat merken studenten en medewerkers van een duurzamere universiteit? Volgens Dick Jager zullen we vooral vanuit de Green Office veel communiceren wat de universiteit gaat doen maar ook wat we hebben bereikt. Jeroen Bosveld medewerker van de Green Office en tevens Master student Environmental and Infrastructure Planning geeft aan dat de gewone student het juist steeds meer gaat merken. “ Duurzaam doet er toe, en dit zal steeds normaler worden. Denk hierbij aan het vakaanbod, student initiatieven en ook binnen het aanbod in de kantines of bij de Repro.’’

Om dit te vieren nodigen de Green Office en de Green University alle RUG studenten, medewerkers en relaties uit voor een borrel. Deze zal plaats in het AMD gebouw in de Visserstraat 49 op dinsdag 2 februari van 16:30 uur tot 18:00 uur. Wil je dit met ons komen vieren, mail dan even je aanwezigheid naar greenoffice@rug.nl.

Laatst gewijzigd:07 juli 2016 13:25
printView this page in: English

Meer nieuws