Skip to ContentSkip to Navigation
About usWho are we?Green Office GroningenCourse: Green GrowthLecture 1: Philosophy

18 september

TERRASOFIE. De herziening van de relatie tussen mens en aarde in de 21e eeuw
Henk Manschot, Universiteit voor Humanistiek

De huidige wereldwijde ecologische situatie maakt ons bewust dat de aarde niet alleen een neutrale achtergrond is waarop onze menselijke ontwikkeling plaatsvindt. Voor meer en meer mensen wordt het duidelijk dat we een fase in de geschiedenis betreden waarin we serieus moeten omgaan met wat sommige wetenschappers de 'planetaire grenzen' van onze thuisland aarde noemen. Met de komst van het tijdperk bekend als het 'Anthropocene', is de aarde zeer op de voorgrond en in constante rivaliteit met de menselijke intentie. De Franse culturele antropoloog en filosoof Bruno Latour (1947) verdedigt dat een kritische analyse van onze tijd ons niet alleen de ernst van dit onderwerp zal begrijpen, maar ook een gevoel van urgentie en actie in ons wakker maken. We hebben een nieuw begrip nodig van wie we als mensen zijn en de menselijke ontwikkeling in de grotere afbeelding van de biosfeer terugzetten.

In deze openingslezing zal ik de diepgaande transformaties van de menselijke-aardse interacties onderzoeken en reflecteren op vragen over mondiale, lokale en persoonlijke verantwoordelijkheid. Ik stel voor dat de biologische, lokale en culturele diversiteit belangrijke waarden worden van een wereldwijd ecologisch pluralisme. De huidige milieusituatie stelt zich voor als een katalysator die nieuwe denkwijzen afdrukt over de relatie tussen ecologie, duurzame en menselijke ontwikkeling.

Lees- en kijkmateriaal
1. From a human-centered to a life-centered Humanism: Three dimensions of an ecological turn door H. Manschot en C. Suranksy

2. Blijf de aarde trouw: Pleidooi voor een nietzscheaanse terrasofie door H. Manschot

3. VPRO/Tegenlicht. Het tijdperk van de mens (45 minuten)

4. Project Drawdown with Paul Hawken. (12 minuten)

5. Nietzsche als Ecofilosoof. In gesprek met Henk Manschot en René ten Bos. (60 mintuten)

Laatst gewijzigd:28 maart 2018 15:59
printView this page in: English