Over onsNieuws en agendaMensen en meningen

Hummelen, prof.dr. Kees

Kees Hummelen

Expertise

Plastic zonnecellen, organische energie en brandstoffen, duurzame energie, materiaalkunde

Curriculum vitae

Kees Hummelen is hoogleraar Chemie van moleculaire (bio)organische materialen aan de Rijksuniversiteit Groningen. Samen met zijn medewerkers werkt hij aan plastic zonnepanelen. Plastic is aanzienlijk goedkoper dan de grondstoffen die normaliter gebruikt worden bij de fabricage van zonnecellen. Het rendement is momenteel nog te laag om daadwerkelijk concurrerend te zijn. De elektronendonor die Hummelen gebruikt is een bijzonder soort polymeer, een zogenoemde geconjugeerde polymeer die gekleurd is en daardoor meer licht opneemt en goed geleidt. Polymeren zijn lange moleculen met ingewikkelde structuren. De andere stof, de elektronen-acceptor, is een buckyball: een voetbalvormig molecuul van zestig koolstofatomen. Hummelen is tevens wetenschappelijk directeur van Solenne BV, Groningen.

In 2011 ontving Hummelen 5 miljoen euro voor onderzoek naar plastic zonnecellen met een hoger rendement. Wereldwijd behoort hij tot de allerbesten in zijn vakgebied. Hummelen staat op de zevende plaats van de internationale ranglijst die de Times Higher Education in 2011 opstelde van onderzoekers die de afgelopen tien jaar publiceerden op het gebied van materials science.

Een artikel in Science (1995) van Hummelen en anderen, over de plastic zonnecel, is inmiddels meer dan 5.000 keer geciteerd.

Eerder in het nieuws

Contact en meer informatie