Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaMensen en meningen

Aleman, prof.dr. André

André Aleman
André Aleman

Expertise

Neuroimaging, neurowetenschappen, hallucinaties, het horen van stemmen  

Curriculum vitae

Prof.dr. André Aleman (1975) is hoogleraar Cognitieve neuropsychiatrie bij de afdeling Neurowetenschappen van het UMCG en de afdeling Psychologie van de RUG. Aleman is een innovatief, internationaal vooraanstaand hersenonderzoeker. Hij doet onderzoek naar onderwerpen als zelfmoord, veroudering, schizofrenie en depressie. Aleman bracht onder andere de hersenen van schizofreniepatiënten die stemmen horen in beeld. Zijn onderzoek komt geregeld in de leerboeken en op de bureaus van beleidsmakers terecht.

Vlak na zijn cum laude-promotie kreeg hij een Vidi-subsidie van NWO voor onderzoek naar emotionele stoornissen bij schizofrenie. In 2006 ontving hij een European Young Investigator Award van de European Science Foundation voor onderzoek naar verminderd ziekte-inzicht bij psychotische stoornissen. Zijn onderzoek naar psychiatrische stoornissen van de waarneming, zoals hallucinaties bij schizofrenie, is internationaal bekend. Aleman was van 2009-2014 lid van de KNAW Jonge Akademie en is lid van de Gezondheidsraad. Hij is Academic Editor van het internationale tijdschrift PLoS ONE. In 2011 verscheen het boek ‘Hersenspinsels’, waarin Aleman laat zien hoe subtiel onze hersenen ons voor de gek kunnen houden. In 2012 verscheen het boek Het Seniorenbrein waarin Aleman ingaat op de vraag wat er in ons hoofd gebeurt als we ouder worden. Aleman toont daarin aan dat de achteruitgang vaak minder erg is dan we denken.

Eind 2011 ontving Aleman een Vici-subsidie van 1,5 miljoen van NWO. Vici-wetenschappers behoren tot de top van Nederland en jaarlijks worden slechts 3 à 4 van dergelijke subsidies toegekend per wetenschapsgebied. Aleman ontving de subsidie voor zijn onderzoek naar de onderliggende mechanismen van apathie bij schizofrenie. Apathie is ook een probleem bij andere psychiatrische en neurologische stoornissen, zoals depressie en beginnende dementie. De resultaten van het onderzoek kunnen breed worden toegepast bij verder onderzoek naar het normale en het afwijkende brein.

In 2017 is Aleman benoemd tot lid van de KNAW.

Video

Eerder in het nieuws

Contact en meer informatie

Zie de medewerkerspagina

Hersenspinsels
Hersenspinsels
Laatst gewijzigd:15 september 2017 15:11
printOok beschikbaar in het: English