Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaNieuwsNieuwsarchief

Ervaringen jongeren in zorg komen niet overeen met hun behoeftes

08 juli 2015

Communicatie tussen cliënten en hulpverleners speelt een cruciale rol in de zorg. Maar de ervaringen van jongeren in de zorg voor jeugd komen op dat gebied vaak niet overeen met hun behoeftes. Dat heeft een negatief effect op de participatie van jongeren in het zorgproces en het verminderen van hun problemen in het eerste behandeljaar. Bovendien zit de interactie tussen jongeren en hulpverleners veel complexer in elkaar dan wat daarover in handboeken voor hulpverleners wordt aangegeven.

Dat concludeert Margot Jager, promovenda van het Universitair Medisch Centrum Groningen. Jager onderzocht de rol van communicatie in het zorgproces onder adolescenten met gedragsmatige en emotionele problemen aan de hand van vragenlijsten en video-opnames. Zij verrichtte haar onderzoek binnen de Academische Werkplaats Jeugd Noord-Nederland C4Youth.

In het onderzoek van Jager is nauw samengewerkt tussen het UMCG en de Faculteit der Letteren van de Rijksuniversiteit Groningen. Die samenwerking krijgt een vervolg in het nieuwe Kennisplatform Gezondheidscommunicatie, dat in september officieel van start gaat. Het nieuwe platform richt zich op onderzoek naar communicatie tussen zorgprofessionals onderling en tussen zorgprofessionals en cliënten.

Meer informatie

Het online videomagazine Unifocus belicht wekelijks onderwerpen die annex zijn met de Rijksuniversiteit Groningen, op het gebied van onderzoek (en samenleving), studentenleven, onderwijs, beleid en internationalisering.

Laatst gewijzigd:03 november 2017 12:43

Meer nieuws

 • 18 oktober 2018

  Nieuw tijdschrift: Virtus

  Virtus is een onafhankelijk, multidisciplinair en meertalig peer-reviewed tijdschrift met artikelen over alle aspecten van de geschiedenis van de adel. Het is zojuist toegevoegd aan de tijdschriftenlijst van University of Groningen Press.

 • 16 oktober 2018

  Digital Society Conferentie Nederlandse universiteiten

  De digitale informatietechnologie dringt steeds dieper door in onze samenleving. Daarom organiseren de veertien Nederlandse universiteiten, verenigd in de VSNU, op dinsdag 27 november de internationale Digital Society Conference in de Rijtuigenloods...

 • 10 oktober 2018

  Studenten bouwen mesohut

  In deze video vertellen studenten wat er zo interessant is aan mesolithische (Midden-Steentijd) onderkomens van ca. 7000 jaar geleden en waarom de experimentele archeologie een bijzonder inzichtelijke en verbazingwekkende subdiscipline is.