Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws

The Curaçao cohort studies

An analysis of the implementation of combination antiretroviral therapy in Curaçao
Promotie:Mw. H.S. (Hillegonda) de Groot-Hermanides
Wanneer:07 januari 2015
Aanvang:12:45
Promotors:prof. dr. A.J. Duits, prof. dr. F. de Wolf
Waar:Academiegebouw RUG
Faculteit:Medische Wetenschappen / UMCG
The Curaçao cohort studies

Snellere diagnose en behandeling van HIV infectie kan levens redden op Curaçao

Tijdens haar promotieonderzoek analyseerde Gonneke de Groot-Hermanides de implementatie van combinatie antiretrovirale therapie (cART) bij HIV-1 patiënten op Curaçao. Zij concludeert dat patiënten relatief laat starten met cART en de behandeling regelmatig onderbreken. Hervormingen in de HIV-zorg op Curaçao zouden dan ook levens kunnen redden.

Sinds de introductie van cART is de sterfte ten gevolgen van HIV-1 sterk afgenomen en de levensverwachting toegenomen. Sinds 1996 is cART beschikbaar op Curaçao. Het Sint Elisabeth Hospitaal (SEHOS) in Willemstad is de enige aanbieder van HIV-gespecialiseerde zorg op het eiland.

Om meer inzicht te krijgen in het effect van cART bij personen met HIV-1 infectie op Curaçao, vergeleek De Groot-Hermanides het effect van cART in Antilianen die op Curaçao behandeld worden met onder andere Antilianen die in Nederland behandeld worden. Zij concludeert dat patiënten op Curaçao later starten met cART en minder goede behandelresultaten laten zien in vergelijking met verschillende groepen die in Nederland behandeld worden. Bovendien bleek dat 10% van de HIV-patiënten op Curaçao binnen dertig maanden stopte met de behandeling. 

Het laat starten met cART behandeling hangt volgens De Groot-Hermanides samen met een late diagnose, vertraging in de doorverwijzing naar HIV-zorg en vertraging van starten met cART na zorg intrede door zorgonderbreking ook voorafgaand aan starten met cART. De Groot-Hermanides adviseert dan ook integratie van de HIV-zorg in de eerstelijns gezondheidszorg van Curaçao middels het opschalen van HIV testen en starten met cART in de eerstelijns gezondheidszorg. Hierdoor kan de HIV infectie eerder geïdentificeerd worden, sneller met de behandeling gestart en wordt de zorguitval gereduceerd. Dit zal de behandeling met cART effectiever maken en de levensverwachting van HIV-patiënten verhogen en mogelijk zelfs het preventieve effect van cART introduceren.

Gonneke de Groot-Hermanides (1982) studeerde Geneeskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen.  Zij voerde haar onderzoek uit onder directe supervisie van prof. dr. A.J. Duits (Universitair Medisch Centrum Groningen) en prof. dr. F. de Wolf (Imperial College, Londen). Haar onderzoek valt binnen een onderzoek van Stichting Rode Kruis Bloed Bank Curaçao en werd gefinancierd door NASKHO (Nederlands-Caribische Stichting voor Klinisch Hoger Onderwijs, Willemstad, Curaçao). Inmiddels is De Groot-Hermanides werkzaam als AIOS inwendige geneeskunde in het Academisch Medisch Centrum Amsterdam.