Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaEvenementen en open dagenPromoties

Promotie mw. N. Mukherjee: Control over translocation across the lipid bilayer via an engineered channel protein

Wanneer:ma 28-04-2014 om 11:00
Waar:Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Promotie: mw. N. Mukherjee

Proefschrift: Control over translocation across the lipid bilayer via an engineered channel protein

Promotor(s): prof.dr. B. Poolman

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

Medicijnen doeltreffend toedienen met behulp van kanaaleiwitten

Nobina Mukherjee onderzocht een bacterieel kanaaleiwit, genaamd MscL, dat fungeert als poortwachter. Dergelijke eiwitten reguleren het transport van moleculen die de bacteriële cel in- en uitgaan. Doelstelling van het onderzoek is het vinden van manieren om de kanalen op een gecontroleerde manier te activeren. Kennis daarover kan worden toegepast bij het toedienen van medicijnen.

Medicijnen voor de bestrijding van kanker kunnen ernstige schadelijke effecten hebben, omdat ze ook gezonde cellen aantasten. Een mogelijk oplossing voor dit probleem is om het medicijn in cellen te verpakken. Een kanaaleiwit in de celwand, zoals MscL, zorgt ervoor dat het medicijn uit deze verpakking vrijkomt als de bestemming is bereikt. MscL moet dan geprogrammeerd worden om pas open te gaan als het medicijn bij de tumor arriveert. De lage zuurgraad van kankercellen dient daarbij als signaal.

In het onderzoek werden zuurgraadgevoelige MscL-dragers getest op muizen met een hersentumor. Uit beelden is waarneembaar dat meer medicijn wordt afgegeven naarmate de zuurgraad lager is.

Het onderzoek van Nobina Mukherjee werd uitgevoerd bij het onderzoeksinstituut GBB van de RUG en gefinancierd met een ERC-grant van dr. Armagan Kocer.

printView this page in: English