Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaEvenementen en open dagenPromoties

Promotie dhr. S.I.. Mahmood: Selection of medical students and their specialty choices

Wanneer:wo 26-03-2014 om 12:45
Waar:Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Promotie: dhr. S.I. Mahmood

Proefschrift: Selection of medical students and their specialty choices

Promotor(s): prof.dr. J.C.C. Borleffs

Faculteit: Medische Wetenschappen

Studie naar trends en voorkeuren van geneeskundestudenten

Steeds minder geneeskundestudenten beginnen na hun afstuderen aan een traject als arts-onderzoeker. Dat is één van de uitkomsten van het promotieonderzoek van Seyed Mahmood naar trends onder en voorkeuren van geneeskundestudenten bij het kiezen van een specialisme. De uitkomst sluit aan bij de wereldwijd gemelde afname in arts-onderzoekers.

Mahmood keek in zijn onderzoek naar de effectiviteit van de huidige toelatingsprocedures en persoonlijkheidskenmerken in relatie tot de keuze voor een specialisme. Dit deel van het onderzoek voerde Mahmood uit onder Saoedische geneeskundestudenten in Nederland en is daarmee de eerste in zijn soort in een Arabische context. Tot slot bestudeerde hij ook de loopbaanondersteuning en loopbaanbegeleiding van recent afgestudeerde artsen.

Het onderzoek benadrukt de opvatting dat al vroeg in de opleiding gestructureerde loopbaanbegeleiding belangrijk is om verlies van geld en tijd te voorkomen. Dat minder geneeskundestudenten kiezen voor een carrière in onderzoek, komt volgens Mahmood doordat er tijdens geneeskundeopleidingen steeds minder tijd is voor het zelf leren verrichten van onderzoek en het trainen van onderzoeksvaardigheden. Ook zijn er minder onderzoeksmentoren beschikbaar.

Syed Imran Mahmood (1971, Karachi, Pakistan) verrichte zijn onderzoek in het kader van de Graduate School of Medical Sciences en Onderzoeksinstituut SHARE van het Universitair Medisch Centrum Groningen.

printView this page in: English