Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaEvenementen en open dagenPromoties

Promotie Mw. E.C.M. ten Have: Assessing the quality of interdisciplinary rounds in the intensive care unit

Wanneer:wo 28-05-2014 16:00 - 17:00
Waar:Doopsgezinde kerk

Betere kwaliteitsbewaking op de intensive care

De aandacht voor patiëntveiligheid op de intensive care (IC) is de laatste jaren toegenomen. Men ontdekt steeds meer dat patiëntveiligheid niet alleen samenhangt met technologische ontwikkelingen, maar juist ook met goede communicatie tussen artsen, consulenten en verpleegkundigen. Goede communicatie is belangrijk omdat er dan minder fouten worden gemaakt en er minder complicaties optreden. Communicatie over het behandelplan van de patiënt gebeurt tijdens het multidisciplinair overleg. Daarom ontwikkelde Elsbeth ten Have, senior beleidsmedewerker bij het directoraat Medische Zaken, Kwaliteit en Veiligheid, een manier om deze communicatie te meten en verder te verbeteren.

Bij multidisciplinair overleg maken artsen, verpleegkundigen en consulenten afspraken over de diagnostiek en behandeling van patiënten en maken ze een taakverdeling. Dergelijk overleg wordt internationaal gezien als een belangrijke kwaliteitsindicator van een goed georganiseerde IC. Er waren echter nooit goede instrumenten beschikbaar om de kwaliteit van zo’n overleg te meten. Ten Have ontwikkelde daarom een kwaliteitsschaal, waarmee zij de inhoud van een behandelplan van de IC-patiënt en het besprekingsproces op diverse IC’s onderzocht.

Naast goed overleg blijkt ook goed leiderschap van de intensivisten op de IC van belang bij een goed multidisciplinair overleg. Daarom ontwikkelde Ten Have een training voor voorzitters, om het multidisciplinair overleg over het behandelplan van IC-patiënten beter te structureren. De kwaliteitsschaal werd gebruikt om het effect van een eendaagse leiderschapstraining op de kwaliteit van het overleg op de IC te meten. Ten Have concludeert dat deze training heeft geleid tot een verbeterde onderlinge afstemming over belangrijke aspecten van het behandelplan van de IC-patiënt en dus tot verbeterde patiëntveiligheid.

Elsbeth ten Have (1962) studeerde Communicatiekunde en Verpleegkunde in Leeuwarden. Zij is sinds 1995 werkzaam bij het Universitair Medisch Centrum Groningen. Haar promotieonderzoek voerde zij uit bij de Intensive Care voor Volwassenen van het UMCG en de Intensive Care afdeling van het Martini Ziekenhuis.

printView this page in: English