Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaEvenementen en open dagenPromoties

Oratie dhr. prof.dr. R.H. Sijmons: Genomic Medicine: een toekomstige zorg?

Wanneer:di 03-12-2013 om 16:15
Waar:Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Oratie: dhr. prof.dr. R.H. Sijmons

Titel: Genomic Medicine: een toekomstige zorg?

Leeropdracht: Medische translationele genetica

Faculteit: Medische Wetenschappen

Het gebruik van nieuwe technieken in de genetica zal meer en meer routine worden, maar het begrijpen van alles wat we met die technieken vinden is nog een enorme uitdaging. Bovendien voldoet de huidige manier van het verzamelen en interpreteren van onderzoeksgegevens niet, stelt prof.dr. Rolf Sijmons in zijn oratie. We kunnen pas een grote sprong voorwaarts maken met ‘genomic medicine’ als we, op veel grotere schaal dan nu het geval is, onderzoeksgegevens nationaal en internationaal genereren en met elkaar gaan delen. Dat vraagt om een aanzienlijke inspanning van alle partijen, maar brengt het ideaal van ‘zorg op maat’ wel veel dichterbij.

Het zoeken naar de juiste diagnose en behandeling voor patiënten kan moeilijk zijn. Nieuwe technieken in de genetica bieden echter nieuwe mogelijkheden. Sneller dan ooit kan ons DNA worden nagekeken op veranderingen die belangrijk zijn voor gezondheid en ziekte, voor preventie en behandeling.

Werden vroeger in de genetica vooral zeldzame erfelijke aandoeningen onderzocht, tegenwoordig heeft de aandacht zich uitgebreid naar aandoeningen die in de dagelijkse gezondheidszorg een grote rol spelen. Er wordt hard aan gewerkt deze zorg met behulp van genetische kennis en technieken op maat te maken voor de individuele patiënt. Dat wordt ‘genomic medicine’ genoemd. Een voorbeeld is het onderzoeken van het DNA van de kanker die iemand heeft om de therapie beter te kunnen kiezen. Het is ook al mogelijk de gevoeligheid voor allerlei veelgebruikte geneesmiddelen vooraf in te schatten. Ook komt snellere diagnostiek van pasgeborenen met onbegrepen ziekte naderbij.

printView this page in: English