Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaEvenementen en open dagenPromoties

Promotie mw. M. Majernikova: Self-rated health and mortality after kidney transplantation

Wanneer:ma 25-11-2013 om 12:45
Waar:Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Promotie: mw. M. Majernikova

Proefschrift: Self-rated health and mortality after kidney transplantation

Promotor(s): prof.dr. J.W. Groothoff

Faculteit: Medische Wetenschappen

Patiënten schatten eigen gezondheid goed in na niertransplantatie

Patiënten blijken hun gezondheid na een niertransplantatie goed in te kunnen schatten. Maria Majernikova van het UMCG stelt voor, op basis van haar onderzoek, dat artsen hun consult met deze patiënten openen met de algemene vraag "Hoe schat u uw gezondheid in?" Het antwoord is een goed startpunt om verder te kijken naar gezondheidsrisico's op langere termijn.

De relatie tussen de eigen inschatting van de gezondheidstoestand en het optreden van ziekte of sterfte is tot nu toe alleen in algemene zin aangetoond. Majernikova bestudeerde deze relatie specifiek bij patiënten na een niertransplantatie. Deze patiënten lopen het risico dat de nier wordt afgestoten of slechter gaat functioneren. Ook is er een verhoogd risico op bloedarmoede na de transplantatie.

Majernikova vroeg patiënten hun gezondheidstoestand in te schatten 3 maanden na de niertransplantatie. Zij stelde vast dat een gemiddelde gezondheidstoestand, aangegeven door de patient, een onafhankelijke voorspeller was van het verlies van de nier en hogere ziekterisico?s gedurende de erop volgende 10 jaar.

Maria Majernikova (1975, Kosice, Slowakije) studeerde Geneeskunde aan de Safarik Universiteit, Kosice, Slowakije. Zij voerde haar promotieonderzoek uit bij het Onderzoeksinstituut SHARE van de Graduate School of Medical Sciences van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Haar onderzoek werd gefinancierd door het Slowaakse Science and Technology Assistance Agency, een Europese subsidie aan het Slowaakse Ministerie van Onderwijs, en Fresenius Medical Care in Duitsland. Majernikova werkt als nefroloog (nierspecialist) in het Dialyse centrum in Kosice.

printView this page in: English