Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaEvenementen en open dagenPromoties

Oratie dhr. prof.dr. J.M. Berk: Monetaire economie en de crisis: monetaire economie in crisis?

Wanneer:di 08-10-2013 om 16:15

Oratie: dhr. prof.dr. J.M. Berk, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Titel: Monetaire economie en de crisis: monetaire economie in crisis?

Leeropdracht: Geld en Bankwezen

Faculteit: Economie en Bedrijfskunde

Prof.dr. Jan Marc Berk gaat tijdens zijn oratie in op de vraag welke lessen de monetaire economie moet trekken uit de financiële crisis, waarvan ook ons land nog steeds de gevolgen ondervindt. De macro-economische wetenschap heeft een hoop kritiek gekregen, niet alleen omdat zij de financiële crisis niet heeft zien aankomen, maar ook omdat zij de mogelijkheid van een dergelijke crisis bij voorbaat had uitgesloten. Dat laatste is het gevolg van het niet serieus nemen van het monetaire karakter van de macro-economie, aldus Berk. Monetaire verschijnselen maken een intrinsiek onderdeel uit van onze economie, en een beter begrip van de rol en risico’s van deze verschijnselen zou hoog op de agenda moeten staan.

Geld is niet iets waar we eigenlijk zonder kunnen, maar een hulpmiddel dat ons leven gemakkelijker maakt. Geld is het antwoord dat samenlevingen hebben ontwikkeld op een fundamentele onzekerheid, namelijk die over de kredietwaardigheid van anderen. Hoe verlammend die onzekerheid kan werken, hebben we tijdens de kredietcrisis moeten ervaren. Toen bleek dat in de markt ontwikkelde alternatieven voor geld te veel ruimte lieten voor onzekerheid over kredietwaardigheid.

Berk pleit voor meer interactie tussen de bedrijfseconomische en algemeen economische takken van de economische wetenschap, in zowel het academische onderzoek als het onderwijs. Beleidsmakers moeten zich bewust zijn van de beperkingen van de economische wetenschap, door dezelfde vraag vanuit meerdere invalshoeken te bezien.

printView this page in: English