Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaEvenementen en open dagenPromoties

Promotie dhr. M.A. Breddels: Orbit-based dynamical models of local group dwarf spheroidal galaxies

Wanneer:ma 01-07-2013 om 11:00

Promotie: dhr. M.A. Breddels, 11.00 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Orbit-based dynamical models of local group dwarf spheroidal galaxies

Promotor(s): prof.dr. A. Helmi

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

Nieuwe verdelingsmodellen voor donkere materie in kleine sterrenstelsels

In zijn promotieonderzoek ontwikkelde Maarten Breddels nieuwe modellen om de bewegingen van sterren in nabije sferoïde dwergsterrenstelsels te verklaren. Met deze modellen kan men de verdeling van donkere materie in deze systemen testen en deze valideren met waarnemingen.

Er is veel interesse in de verdeling van donkere materie in de binnendelen van sterrenstelsels, omdat kosmologische modellen voorspellen dat de dichtheid sterk toeneemt in binnenste gebieden. Deze voorspellingen lijken niet overeen te komen met de waarnemingen van andere (grotere) sterrenstelsels. De vraag is, komen de waarnemingen van deze sferoïde dwergsterrenstelsels wel overeen met de kosmologische voorspellingen?

Eerder is beweerd dat de kosmologische modellen niet werkten voor deze sterrenstelsels. Met onze modellen hebben we laten zien dat het niet mogelijk is de verdeling van donkere materie in de binnengebieden te bepalen. We kunnen echter wel zeer accuraat de verdeling van de donkere materie bepalen op een bepaalde afstand tot het centrum. Met deze resultaten hebben we een robuuste manier gevonden om kosmologische voorspellingen te vergelijken met waarnemingen.

Zelfs kleine sterrenstelsels, zoals de sterrenstelsels die bestudeerd worden in dit proefschrift, zijn complexe systemen. Als men de chemische samenstelling van de sterren bij de analyse betrok leek het erop dat het sterrenstelsel Sculptor opgebouwd is uit twee aparte dynamische componenten. Met behulp van onze modellen hebben we, ook zonder gebruik te maken van de chemische informatie, aan kunnen tonen dat deze twee componenten zeker bestaan en echt dynamisch verschillen.

Maarten Breddels (Ooststellingwerf, 1981) studeerde sterrenkunde in Groningen. Het onderzoek werd uitgevoerd bij het Kapteyn Instituut voor Sterrenkunde van de RUG. Breddels gaat verder in het onderzoek als postdoc bij dezelfde onderzoeksgroep.

printView this page in: English