Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaEvenementen en open dagenPromoties

Promotie dhr. Teddy: Caprolactam from renewable resources: catalytic conversion of 5-hydroxymethylfurfural into caprolactone

Wanneer:ma 25-03-2013 om 16:15

Promotie: dhr. Teddy, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Caprolactam from renewable resources: catalytic conversion of 5-hydroxymethylfurfural into caprolactone

Promotor(s): prof.dr.ir. H.J. Heeres, prof.dr. J.G. de Vries

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

Nylon uit biomassa

In zijn dissertatie beschrijft dhr. Teddy experimentele onderzoek naar de omzetting van 5-hydroxymethylfurfural (HMF) naar caprolactam, de uitgangsstof voor nylon 6. Het HMF kan op zijn beurt weer gemaakt worden uit lignocellulosische biomassa, zoals hout of grasachtig afval, is dan dus een groen basismateriaal.

C6-suikers in lignocellulosische biomassa zijn interessante startmaterialen voor groene chemicaliën met grote toepassingsmogelijkheden. HMF kan gemaakt worden uit D-fructose en mogelijk ook uit goedkopere suikers als D-glucose.

Een grote uitdaging voor dit onderzoek betrof de ontwikkeling van katalytische routes voor de omzetting van HMF naar 1,6-hexanediol (1,6-HD). Vier verschillende routes zijn onderzocht: de directe hydrogenatie van HMF naar 1,6-HD, een tweestapsroute via 2,5-THF-dimethanol (THFDM), een driestapssynthese via THFDM en 1,2,6-hexanetriol (1,2,6-HT) en ten slotte een vierstapssynthese via THFDM, 1,2,6-HT en tetrahydro-2H-pyran-2-ylmethanol (2-THPM).

Teddy (Indonesië, 1981) studeerde scheikundige technologie in Groningen. Het onderzoek werd uitgevoerd bij de afdeling Chemical Engineering en gefinancierd door NWO. Hij is na afronding van het onderzoek gaan werken bij DSM.

printView this page in: English