Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaEvenementen en open dagenPromoties

Promotie dhr. R.G. Critten: The uses of self-publication in late medieval England

Wanneer:ma 18-03-2013 om 14:30

Promotie: dhr. R.G. Critten, 14.30 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: The uses of self-publication in late medieval England

Promotor(s): prof.dr. S.I. Sobecki

Faculteit: Letteren

‘Zelfpubliceerders’ vijftiende eeuw waren tijd ver vooruit

Het maken van boeken was in de middeleeuwen complex handwerk dat specialistische werktuigen, de juiste werkomgeving en kostbare materialen zoals perkament en inkt vereiste. Daarom lieten de meeste middeleeuwse auteurs de uiteindelijke versie van hun teksten vervaardigen door professionele kopiisten. Rory Critten bestudeerde het werk van vijf Middelengelse (vijftiende-eeuwse) auteurs die met deze gewoonte braken. Zijn conclusie is dat zij als ‘zelfpubliceerders’ hun tijd ver vooruit waren.

De onderzochte auteurs, Thomas Hoccleve, Margery Kempe, John Capgrave, Charles of Orleans en George Ashby, presenteren zichzelf nadrukkelijk als hun eigen scribent. Ze zetten zichzelf neer als auteurs die schrijven vanuit een positie van sociale of materiële achterstand. Hoccleve en Kempe moesten compromitterende roddels rechtzetten, Capgrave moest steun zien te krijgen voor de religieuze orde waar hij lid van was en Charles en Ashby waren gevangenen die hun invrijheidsstelling wilden bewerkstelligen. De focus op hun zelfpublicatie kan in dit licht gezien worden: deze benadrukte dat zij zich geen scribent konden veroorloven. Tegelijkertijd poogden deze schrijvers ook de geloofwaardigheid van hun teksten te vergroten door hun bibliografische onafhankelijkheid te benadrukken. Terwijl er weinig is dat doet vermoeden dat hun geschriften succesvol waren, onderscheidt de wijze waarop zij zelfbewust de aandacht vestigden op het feit dat zij zelf hun boeken vervaardigden hen van zelfpubliceerders in de eenentwintigste eeuw, die immers niet graag hun eigen rol in de reproductie van hun teksten benadrukken. Door een vergelijking te maken met moderne strategieën van zelfpublicatie maakt Critten duidelijk hoe origineel het werk van deze vijftiende-eeuwse auteurs is.

Rory Critten (Groot-Brittannië, 1981) studeerde Franse literatuur en cultuur aan King’s College, University of London. Hij verrichtte zijn promotieonderzoek aan het Instituut voor Cultuurwetenschappelijk Onderzoek Groningen, Faculteit der Letteren. Critten werkt nu aan de Georg-August-Universität in Göttingen.

printView this page in: English