Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaEvenementen en open dagenPromoties

Promotie dhr. M.A.C. Gerl: Explorations in interactive illustrative rendering

Wanneer:vr 15-03-2013 om 11:00

Promotie: dhr. M.A.C. Gerl, 11.00 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Explorations in interactive illustrative rendering

Promotor(s): prof.dr. J.B.T.M. Roerdink

Faculteit: Wiskunde en Natuurwetenschappen

Naar interactieve illustratieve beeldvorming

Moritz Gerl presenteert onderzoek naar interactieve illustratieve beeldvorming met als doel de esthetische kwaliteit te verbeteren en de mogelijkheden voor ingrijpen door de gebruiker te vergroten.

Hij bespreekt twee projecten die verschillende strategieën onderzoeken om deze doelen te bereiken. Het eerste project houdt zich bezig met de interactieve illustratieve visualisatie van volumetrische gegevens. Hij presenteert een visualisatiesysteem dat regel-gebaseerde visualisatie combineert met een grafische gebruikersinterface. Dit biedt gebruikers een flexibele, directe, en grafische manier om het resultaat te beïnvloeden.

Het tweede project houdt zich bezig met het interactief genereren van plaatjes die op arceringen met pen en inkt lijken. Deze methode maakt het mogelijk om 3D-modellen te maken in de stijl van klassieke illustraties met pen en inkt. Doel is het synthetische uiterlijk van de resultaten van bestaande methoden te verbeteren door menselijke virtuositeit te integreren in de beeldsynthese.

Gerl: ‘We presenteren een arceringstechniek die automatische, op voorbeelden gebaseerde controle over het resultaat combineert met interactieve controle door de gebruiker. Deze strategie staat ons toe de esthetische kwaliteit van de gegenereerde illustraties te verbeteren, door middel van een tweevoudige - automatische en interactieve - invloed van menselijke virtuositeit op het resultaat. We gebruiken beeldverwerking en machine learning om de arceringsstijl van handgetekende illustraties te leren. Wij dragen de geleerde arceringsstijl dan semi-automatisch over op nieuwe 3D-objecten. Door deze semi-automatische aanpak brengt onze methode computergegenereerde arcering ook binnen het bereik van mensen zonder expertise in computergrafiek of illustratie.’

Moritz Gerl (Duitsland, 1980) studeerde informatica in Groningen. Het onderzoek werd uitgevoerd bij de afdeling Scientific Visualization and Computer Graphics.

printView this page in: English