Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaEvenementen en open dagenPromoties

Oratie dhr. prof.dr. E.M.D. Schuuring: ‘Next Generation’ pathologie

Wanneer:di 12-02-2013 om 16:15

Oratie: dhr. prof.dr. E.M.D. Schuuring, 16.15 uur, Academiegebouw, Broerstaat 5, Groningen

Titel: ‘Next Generation’ pathologie

Leeropdracht: Moleculaire oncologische pathologie

Faculteit: Medische Wetenschappen

Prof.dr. Ed Schuuring gaat in zijn oratie in op de stand van zaken in de moleculaire pathologie, die een steeds prominentere rol krijgt in de tumordiagnostiek. De ontdekking van een nieuwe generatie medicijnen die alleen aangrijpen op tumorcellen met een specifieke mutatie in het erfelijk materiaal, biedt nieuwe veelbelovende behandelmogelijkheden voor kankerpatiënten. Het effect van die medicijnen is zeer opmerkelijk, omdat de tumor in de meeste gevallen al een paar weken na de start van de behandeling niet meer zichtbaar is en patiënten zienderogen opfleuren. Deze nieuwe therapie heeft niet alleen impact voor kankerpatiënten, maar ook voor de diagnostiek binnen de pathologie, aldus Schuuring.

Nieuwe revolutionaire technische ontwikkelingen maken het mogelijk om alle tumor-specifieke mutaties in kaart te brengen. Ondertussen ontwikkelt de farmaceutische industrie vele nieuwe geneesmiddelen gericht tegen deze tumor-specifieke mutaties. Over afzienbare tijd zal de moleculaire pathologie van elke tumor een specifiek mutatieprofiel bepalen op basis waarvan de betreffende kankerpatiënt individuele ‘therapie op maat’ kan krijgen.

Door deze snelle geavanceerde technische ontwikkelingen, de verwachte enorme toename van het aantal testen, de vereiste borging van hoge kwaliteit en de zeer geavanceerde technische kennis op het gebied van dataverwerking, zullen de werkzaamheden binnen de pathologie de komende jaren aanzienlijk veranderen. Schuuring ziet de implementatie van deze ‘next-generation pathologie’ binnen de huidige diagnostiek dan ook als een grote uitdaging. Het vereist intensieve samenwerking tussen pathologen en oncologen in de noordelijke regio en het onderhouden van een (inter)nationaal netwerk met andere hooggekwalificeerde ‘next generation pathologie’-laboratoria, om een hoge kwaliteit van deze nieuwe diagnostiek te kunnen waarborgen.

printView this page in: English