Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

The role of galectin-3 in cardiac remodeling and fibrogenesis

11 december 2012

Promotie: mw. L. Yu, 9.00 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: The role of galectin-3 in cardiac remodeling and fibrogenesis

Promotor(s): prof.dr. W.H. van Gilst

Faculteit: Medische Wetenschappen

Biomarker Gal 3 aangrijpingspunt in strijd tegen hartfalen

Door de vergrijzing neemt het aantal patiënten met hartfalen toe. Hartfalen (HF) is een ernstige aandoening, waarbij het hart niet meer voor voldoende zuurstof kan zorgen. De patiënt wordt hierdoor kortademig en raakt chronisch vermoeid. De prognose en kwaliteit van het leven zijn slecht.

HF is niet alleen het resultaat van schade aan de hartspier of overbelasting van het hart- en vaatstelsel zoals vaak wordt aangenomen. Het is ook het resultaat van de interactie tussen genetische, neurohormonale, inflammatoire en biochemische factoren - waarvan enkele ook biomarkers genoemd worden. Een dergelijke biomarker is galectine-3 (Gal-3), een eiwit in het bloedplasma.

Uit het onderzoek van Lili Yu blijkt dat het inactiveren van Gal-3 in een diermodel de progressie van hartfalen vermindert en zelfs enigszins kan terugdraaien, waarbij een duidelijk verbeterde hartfunctie wordt waargenomen. Omdat cardiovasculaire ziekten vaak gepaard gaan met nierinsufficiëntie werd Gal-3 gerichte interventie ook onderzocht in een diermodel voor hoge bloeddruk. De nierfunctie bleek door deze interventie duidelijk te verbeteren. Het blokkeren van Gal-3 door middel van farmaceutische stoffen zou dus mogelijk kunnen bijdragen aan verbeterde hart- en nierfunctie in patiënten die lijden aan hartfalen en nierinsufficiëntie.

Lili Yu (China, 1976) studeerde aan de Harbin Medical University in China en verrichtte haar onderzoek aan de afdeling Cardiologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en binnen onderzoeksschool GUIDE.

Laatst gewijzigd:13 maart 2020 00:59
View this page in: English

Meer nieuws

  • 27 augustus 2024

    UMCG gaat onderzoeksfaciliteiten beschikbaar stellen voor geneesmiddelenontwikkeling

    Om de beschikbaarheid en effectiviteit van geneesmiddelen in Nederland te verbeteren gaat het UMCG het bedrijf G² Solutions opzetten. Dit bedrijf moet ervoor gaan zorgen dat belangrijke technologische ontwikkelingen op het gebied van DNA sequencing...

  • 17 juli 2024

    Veni-beurzen voor tien onderzoekers

    Aan tien onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen en het UMCG is een Veni-beurs van maximaal 320.000 euro toegekend. De Veni-beurzen worden jaarlijks toegekend door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk onderzoek (NWO) en zijn...

  • 16 juli 2024

    Geneeskunde nog altijd gestoeld op de man

    Aranka Ballering onderzocht het ziektetraject dat mensen met veelvoorkomende klachten afleggen. Een van de opvallendste uitkomsten: vrouwen doorlopen gemiddeld een ander en minder uitgebreid traject dan mannen.