Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Nieuws Nieuwsberichten

Maternal brain involvement in (pre)eclampsia. Pathophysiology and long-term consequences

15 oktober 2012

Promotie: mw. M.J. Wiegman, 12.45 uur, Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Proefschrift: Maternal brain involvement in (pre)eclampsia. Pathophysiology and long-term consequences

Promotor(s): prof.dr. J.G. Aarnoudse, prof.dr. M.J. Cipolla

Faculteit: Medische Wetenschappen

Nader inzicht in hersenveranderingen bij zwangerschapsvergiftiging

Zwangerschapsvergiftiging (pre-eclampsie) komt voor bij vijf tot zeven procent van alle zwangerschappen in Nederland. De zwangere vrouw krijgt dan een hoge bloeddruk en er komen eiwitten in haar urine terecht. In ernstige, zeldzame gevallen treedt vervolgens eclampsie op: door vochtophoping in de hersenen kan de patiënte zwangerschapsstuipen ontwikkelen.

UMCG-promovendus Marjon Wiegman onderzocht in een diermodel hoe pre-eclampsie kan leiden tot eclampsie. Ze stelt vast dat gedurende de zwangerschap de kleine hersenbloedvaten meer vocht doorlaten wanneer de bloeddruk stijgt. Door pre-eclampsie lijken de bloedvaten in de hersenen bovendien minder goed op hoge bloeddruk te kunnen reageren. Dit onderzoek vergroot het inzicht in de kwetsbaarheid van de hersenbloedvaten gedurende de zwangerschap. De inzichten kunnen wellicht helpen eclampsie en andere hersengerelateerde complicaties tijdens de zwangerschap beter te behandelen of zelfs te voorkomen.

Ook stelt Wiegman vast dat vrouwen die eclampsie hebben doorgemaakt rapporteren dat zij in het dagelijks leven meer beperkingen ervaren van hun gezichtsvermogen. Of dit te maken heeft met de hersenveranderingen die optreden na eclampsie, is nog onduidelijk. Het is overigens niet waarschijnlijk, stelt Wiegman, dat de hersenveranderingen na eclampsie rechtstreeks worden veroorzaakt door vochtophoping in de hersenen. Mogelijk speelt aanleg voor het krijgen van hart- en vaatziekten op latere leeftijd hierbij een grotere rol.

Marjon Wiegman (Groningen, 1985) studeerde Geneeskunde te Groningen. Ze verrichtte haar onderzoek aan de afdelingen Obstetrie & Gynaecologie en Medische Biologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en de University of Vermont (Burlington, Verenigde Staten). Het onderzoek werd mede gefinancierd door de Junior Scientific Masterclass Groningen en de Jan Kornelis de Cock-stichting. Wiegman is inmiddels in opleiding tot dermatoloog in het UMCG.

Laatst gewijzigd:13 maart 2020 01:00
View this page in: English

Meer nieuws

  • 27 augustus 2024

    UMCG gaat onderzoeksfaciliteiten beschikbaar stellen voor geneesmiddelenontwikkeling

    Om de beschikbaarheid en effectiviteit van geneesmiddelen in Nederland te verbeteren gaat het UMCG het bedrijf G² Solutions opzetten. Dit bedrijf moet ervoor gaan zorgen dat belangrijke technologische ontwikkelingen op het gebied van DNA sequencing...

  • 17 juli 2024

    Veni-beurzen voor tien onderzoekers

    Aan tien onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen en het UMCG is een Veni-beurs van maximaal 320.000 euro toegekend. De Veni-beurzen worden jaarlijks toegekend door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk onderzoek (NWO) en zijn...

  • 16 juli 2024

    Geneeskunde nog altijd gestoeld op de man

    Aranka Ballering onderzocht het ziektetraject dat mensen met veelvoorkomende klachten afleggen. Een van de opvallendste uitkomsten: vrouwen doorlopen gemiddeld een ander en minder uitgebreid traject dan mannen.