Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Evenementen Oraties

Oratie prof.mr. S. Struijk: Over holle f(r)ases en de openheid van detentie

Wanneer:di 15-10-2019 16:15 - 17:00
Waar:Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

De vraag of en hoe crimineel gedrag moet worden bestraft en wanneer en voor hoe lang en op welke wijze dit vrijheidsbeneming kan legitimeren, is niet nieuw. De bijbehorende antwoorden zijn daarentegen vrijwel continue aan verandering onderhevig, als gevolg van ontwikkelingen in de samenleving, politiek en het strafrechtelijk sanctiestelsel.

Dit wordt duidelijk zichtbaar in de detentieperiode, waarin de grondslag, betekenis en doelstelling van de vrijheidsbenemende straf wordt gekoppeld aan een normering van de wijze waarop die vrijheidsbeneming plaatsvindt. Om die reden is de detentieperiode bij uitstek een terrein om in het wetenschappelijk onderzoek en onderwijs te bestuderen vanuit de leer van de penologie en het penitentiair recht; de beide facetten van de gelijknamige Groningse leerstoel die bekleed wordt door Sanne Struijk.

Van gedetineerden wordt steeds meer verwacht

De vrijheidsbenemende straf heeft een veranderde plaats en betekenis in ons sanctiestelsel gekregen, terwijl de tenuitvoerlegging ervan meer dan ooit in het teken wordt gesteld van een veilige en delictvrije terugkeer van gedetineerden in de samenleving. In wet en beleid heeft dit tot verscheidene implicaties geleid voor zowel de interne als de externe rechtspositie van de gedetineerde. Er wordt steeds meer van gedetineerden verwacht, terwijl de verwachtingen bij de gedetineerden zelf juist lijken te worden getemperd door een uitholling van zowel de stelsels van detentiefasering en voorwaardelijke invrijheidstelling als de overkoepelende normering. Bovendien wordt de gedetineerdenpopulatie gekenmerkt door een toenemende individuele, psychosociale problematiek, waardoor het de vraag is of de verwachte mate van zelfredzaamheid wel reëel is.

Hoogleraar Struijk schetst in haar oratie deze implicaties voor de rechtspositie, vanuit het perspectief van het spanningsveld tussen resocialisatie en het door de wetgever voorziene open einde daarvan.

Meer informatie

  • Oratie: prof.mr. S. Struijk
  • Titel: Over holle f(r)ases en de openheid van detentie
  • Leeropdracht: Penologie en Penitentiair Recht
  • Faculteit: Rechtsgeleerdheid
  • Aanmelden uiterlijk een week van te voren door de antwoordkaart terug te sturen of door opgave via het aanmeldingsformulier
View this page in: English