Skip to ContentSkip to Navigation
Over ons Actueel Evenementen Oraties

Oratie prof.dr. D.J. Slebos: Nieuwe wegen in de behandeling van COPD: een endoscopische reis door de longen

Wanneer:di 22-10-2019 16:15 - 17:00
Waar:Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

COPD is een chronische, niet te genezen longziekte. Alleen al in Nederland zijn ongeveer 600.000 patiënten met COPD. De longziekte is de derde doodsoorzaak in ons land.

Voor de groep ernstigste patiënten met COPD bestaan wereldwijd geen afdoende behandelingen om de dagelijkse klachten te behandelen. Het gaat daarbij om ernstige kortademigheid bij inspanning, hoesten en ziekenhuisopnames vanwege verergering van deze klachten door infecties of de COPD zelf. Voor patiënten met ernstig emfyseem, een subtype van COPD, bestaan er inmiddels innovatieve bronchoscopische behandelingen middels eenrichtingsventielen en ‘coils’ van geheugenmetaal om de longen weer in een meer functionele staat te brengen.

Deze ontwikkelingen zijn voor een groot deel vanuit Groningen gedreven en inmiddels ook opgenomen in de behandelrichtlijnen voor deze patiënten. Omdat slechts een heel klein deel van de patiënten met COPD op deze manier behandeld kan worden, is de groep van Slebos bezig met de ontwikkeling van nog nieuwere bronchoscopsiche methodes, zoals het endoscopisch sluiten van longfissuren om nadien een eenrichtingsventiel-behandeling te kunnen uitvoeren; de ontwikkeling van een ‘transbronchaile airway bypass’ om de longen te kunnen ‘ontluchten’.

Naast de verdere ontwikkeling voor emfyseem, wordt ook hard gewerkt aan bronchoscopische interventies voor chronische bronchitis, een andere entiteit binnen de groep van COPD. Middels longdenervatie en bronchoscopische cryotherapie hopen Slebos en zijn collega’s ook voor deze groep een doorbraak te kunnen bereiken.

De komende jaren zullen we blijven investeren in innovatieve interventies in de longziekten, waarbij de bronchoscopische toegang tot de luchtweg het uitgangspunt zal zijn, dit om voor onze kwetsbare patiënten zo minimaal invasief mogelijk te blijven.

Meer informatie

  • Oratie: prof.dr. D.J. Slebos
  • Titel: Nieuwe wegen in de behandeling van COPD: een endoscopische reis door de longen        
  • Leeropdracht: Interventie Longziekten     
  • Faculteit: Medische Wetenschappen
  • Aanmelden uiterlijk een week van te voren door de antwoordkaart terug te sturen of door opgave via het aanmeldingsformulier
View this page in: English