Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaOraties

Oratie dhr. prof.dr. S. Both, DABR, FAAPM: Ahead of the future...

Wanneer:di 05-02-2019 16:15 - 17:00
Waar:Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Ruim zeventig jaar geleden was er al sprake van protonentherapie bij kanker, maar in de klinische praktijk komt deze therapie nog altijd niet volledig uit de verf. In conventionele radiotherapie wordt gebruikgemaakt van fotonen, die geen massa of lading hebben en daardoor de patiënt volledig doorkruisen. Protonen hebben daarentegen wel massa en lading, waardoor ze aan het eind van hun bereik in het weefsel tot stilstand komen en hun stralingsdosis (de Bragg-piek) achterlaten. Hierbij wordt het omliggende gezonde weefsel gespaard. Dit voordeel is tegelijkertijd de grote uitdaging van de protonenstraal: hij stopt ergens, maar het is aan ons om te bepalen waar precies.

Deze bereikonzekerheid, of range uncertainty, houdt verband met de patiënt en de machine, en de natuurkunde en de biologie. Pencil beam scanning (PBS) is de enige geautomatiseerde protonentechnologie waarbij de dosis in één straal driedimensionaal rondom de tumor wordt verspreid, zonder exitdosis. PBS belooft de belangrijkste technologie te worden die complicaties kan voorkomen zonder dat dit ten koste gaat van de genezing.

In de precision medicine van nu gaat dit hand in hand met innovatieve beeldvorming en biologische concepten. De ontwikkeling van PBS rust op de schouders van een team radiotherapeuten dat via beeldvorming, robotica, kunstmatige intelligentie en biologisch modelleren het werken met protonen naar een hoger plan kan tillen.

De Rijksuniversiteit Groningen toont ambitie en wil kijken naar de mogelijkheden om onderzoek en onderwijs binnen de gevestigde bench-to-bedside-methode te verrijken. In de visie van hoogleraar Stefan Both blijft medische fysica een brandpunt in de ontwikkeling van veelzijdige oplossingen waarmee we de kloof tussen klinische behoefte en technologische ontwikkeling kunnen dichten. Zo blijven we de toekomst voor.

Meer informatie

  • Oratie: dhr. prof.dr. S. Both, DABR, FAAPM
  • Titel: Ahead of the future...
  • Leeropdracht: Protontherapie
  • Faculteit: Medische Wetenschappen
  • Aanmelden uiterlijk een week van te voren door de antwoordkaart terug te sturen of door opgave via het aanmeldingsformulier
printView this page in: English