Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaOraties

Oratie dhr. prof.dr. P. Valdivia: The Fictions of the Tribe and the New Humanities

Wanneer:di 27-11-2018 16:15 - 17:00
Waar:Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

In het artikel ‘How Melvyn Bragg made high culture highly popular’ van oktober dit jaar stelde The Economist dat, terwijl globalisering samenlevingen van winnaars en verliezers creëert, social media ons in solipsistische stammen verdeelt. Misschien vormen deze woorden een te brede aanname. Aan de andere kant: we kunnen het er wel over eens zijn dat het effect van social media anders is dan we in eerste instantie hadden verwacht. We hadden onze kanalen om naar de ander te luisteren kunnen verbeteren en ons kunnen blootstellen aan ideeën waar we het niet mee eens zijn – de basis van elke democratische cultuur. In plaats daarvan heeft social media op efficiënte wijze bubbels gecreëerd. Sterker nog, er zijn evenveel bubbels als gebruikers.

In zijn oratie wijdt prof. Pablo Valdivia uit over wat hij het belangrijkste probleem van onze hedendaagse samenleving vindt – de culturele tribalisering van onze samenlevingen – en over hoe de ‘New Humanities’ kunnen helpen: de oplossingen die literatuurwetenschappers aandragen om maatschappelijke uitdagingen het hoofd te bieden, en hoe de literatuurwetenschap als transformatieve, op onderzoek gebaseerde discipline het potentieel heeft om hoop te geven daar waar nu de wanhoop overheerst.

Meer informatie

  • Oratie: dhr. prof.dr. P. Valdivia
  • Titel: The Fictions of the Tribe and the New Humanities
  • Leeropdracht: Europese literatuur en cultuur
  • Faculteit: Letteren
  • Aanmelden uiterlijk een week van te voren door de antwoordkaart terug te sturen of door opgave via het aanmeldingsformulier
printView this page in: English