Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaOraties

Oratie dhr. prof.dr. R.C. Inklaar: De groei voorbij? Productiviteit en welvaart in de 21e eeuw

Wanneer:di 06-03-2018 om 16:15
Waar:Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen
Robert Inklaar
Robert Inklaar

De Nederlandse economie groeide in 2017 sneller dan in lange tijd, maar een enkel goed jaar kan niet verhullen dat de 21e eeuw tot nu toe gekenmerkt wordt door een relatief laag groeitempo. Vooral de productiviteit groeit maar langzaam en daarmee ontbreekt het fundament voor een stabiele toename van de gemiddelde levensstandaard in ons land. Als we daarnaast constateren dat de loonontwikkeling achterblijft bij de productiviteitsgroei, dan betekent dit dat sommige groepen erbij inschieten of hun levensstandaard jaar na jaar zien stagneren. Dit is overigens geen typisch Nederlandse ontwikkeling: in heel Europa en in de Verenigde Staten is de 21e eeuw een periode van achterblijvende economische ontwikkeling.

Tegelijkertijd zien we dat nieuwe technologieën steeds slimmer worden – van zelfrijdende auto’s via garnalen-pellende robots tot computers die beter zijn in bordspellen dan welke mens ook. Bedrijven lijken de kansen wel te zien, want zij investeren tegenwoordig een steeds groter deel van hun investeringen in nieuwe kennis en verbeteringen van hun organisatie en relatief minder in gebouwen en machines. Maar als de technologie veelbelovend is en bedrijven investeren, waarom dan geen snelle groei? Of zijn deze ontwikkelingen juist de oorzaak van de lagere groei? Spekken die nieuwe technologie en die kennisinvesteringen de winsten van de meest succesvolle bedrijven zonder dat de consumenten of werknemers profiteren?

Om antwoorden te krijgen op deze vragen is eerst betere informatie nodig: data die een betrouwbaar beeld geven van de ontwikkelingen van economieën en sectoren binnen die economieën – omdat technologie en investeringen sterk verschillen tussen de activiteiten die in een economie plaatsvinden. Zeker in een open economie als de Nederlandse is ook de internationale verwevenheid van die activiteiten van cruciaal belang: zo kunnen we zien waar onze groei vandaan komt en naartoe gaat. Met het combineren van deze verschillende puzzelstukken van informatie wordt het mogelijk om nieuw licht te werpen op de gestelde vragen en om publiek en politiek te informeren.

Meer informatie

  • Oratie: dhr. prof.dr. R.C. Inklaar
  • Titel: De groei voorbij? Productiviteit en welvaart in de 21e eeuw        
  • Leeropdracht: Economie van Productiviteit en Welvaart
  • Faculteit: Economie en Bedrijfskunde
  • Aanmelden uiterlijk een week van te voren door de antwoordkaart terug te sturen of door opgave via het online aanmeldingsformulier
printView this page in: English