Skip to ContentSkip to Navigation
Over onsNieuws en agendaOraties

Oratie mw. prof.dr. A. Hoek: Niets doen is geen optie

Wanneer:di 28-11-2017 om 16:15
Waar:Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Gezondheidsverschillen tussen mensen zijn complex en hangen onder meer samen met erfelijke factoren, sociaaleconomische factoren, opleidingsniveau en gedrag. De gezondheid van een baby (en daarmee ook van een latere volwassene) begint voorafgaand aan de bevruchting, met ouders die hun erfelijk materiaal, via eicel en zaadcel, doorgeven aan de volgende generatie. Maar zij geven niet alleen het erfelijk materiaal door. Met de eicellen en zaadcellen, en daarna in het embryo en de foetus in de baarmoeder, worden allerlei processen geprogrammeerd die in meer of mindere mate de gezondheid van het toekomstige individu bepalen - en ook de kwetsbaarheid voor hart- en vaatziekten, diabetes, kanker en andere chronische aandoeningen.

Gynaecologen die werken binnen de voortplantingsgeneeskunde staan aan de voorzijde van deze levenscyclus. Zij begeleiden paren waarbij een zo gewenste zwangerschap uitblijft. Voor paren met een zeer lage of zelfs afwezige kans op natuurlijke voortplanting kan een vruchtbaarheidsbehandeling de mogelijkheid van een zwangerschap scheppen.

Het bevorderen van de natuurlijke zwangerschapskansen en het bevorderen van de gezondheid van de toekomstige zwangere en haar kind (al dan niet na een vruchtbaarheidsbehandeling) heeft bij professionals en patiënten binnen de voortplantingsgeneeskunde nog niet de aandacht gekregen die het verdient. Daar is winst te boeken, stelt hoogleraar Annemieke Hoek in haar oratie, door paren te begeleiden om risicovol gezondheidsgedrag als roken, overmatig alcoholgebruik en ernstig overgewicht te helpen voorkomen of te behandelen door leefstijlinterventie.

Zwanger worden is een belangrijk doel, stelt Hoek, maar het uiteindelijke doel van de paren die een gezin willen stichten is om gezond zwanger te worden en een gezond kind te krijgen. Haar onderzoeksgebied ‘reproductieve gezondheid’ richt zich op de vraag hoe en op welke manier paren kunnen worden begeleid om de kansen op een gezonde zwangerschap zo groot mogelijk te maken, hetzij via een natuurlijke zwangerschap hetzij via een vruchtbaarheidsbehandeling.

Meer informatie

  • Oratie: mw. prof.dr. A. Hoek
  • Titel: Niets doen is geen optie
  • Leeropdracht: Voortplantingsgeneeskunde i.h.b. reproductieve gezondheid
  • Faculteit: Medisch
  • Aanmelden uiterlijk een week van te voren door de antwoordkaart terug te sturen of door opgave via het aanmeldingsformulier
printView this page in: English